Badź piękna tego dnia. Suknie Ślubne dla Ciebie na ten wyjątkowy dzień
|
Motyw przyjaźni - porównaj różne jej oblicza w literaturze. |
| Autor |
Wiadomość |
ella90
Nowicjusz
|
Wysłany: 2010-03-07, 17:07 Motyw przyjaźni - porównaj różne jej oblicza w literaturze.
|
|
|
Taki jest temat mojej przyszłej prezentacji maturalnej. Mam już pewien zarys tego, jak będzie wyglądać, ale mimo to proszę o wskazówki lub jakieś poprawki.
Chciałam ukazać przyjaźnie : dziecięcą, młodzieńczą, dorosłą i międzypokoleniową.
Dziecięca - Chłopiec w pasiastej piżamie - John Boyne.
Młodzieńcza - Romeo i Julia, Ptasiek lub Panna Nikt.
Dorosła - Kwiat Śniegu i Sekretny Wachlarz - Lisa See.
Międzypokoleniowa - Oskar i Pani Róża.
Spotykałam się z pracami, w których porównuje się wg. płci itd, a ja postanowiłam zrobić to bardziej "na przestrzeni czasu". Co sądzicie? Możecie podawać własne propozycje
Unikam lektur, gdyż mnie nudzą
Pracę chciałabym zacząć od jakiegoś cytatu o przyjaźni [jeszcze nie wiem jakiego:P] |
|
|
|
 |
Reklama
|
|
 |
aicha33
Pochłaniacz książek

Wiek: 20 Dołączyła: 02 Lut 2006 Posty: 764 Skąd: Krosno/Kraków
|
Wysłany: 2010-03-07, 17:29
|
|
|
Jedyny cytat, który przychodzi mi do głowy to: "przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać". Ale chyba zbyt znany i często używany .
Co do porównania "na przestrzeni czasu", jak to ujęłaś, uważam, że to dobry pomysł. Zostaw już jak masz, żebyś nie musiała zmieniać książek i nic mieszać. Tylko w przyjaźni młodzieńczej zostaw jeden tekst. |
|
|
|
 |
ella90
Nowicjusz
|
Wysłany: 2010-03-07, 17:32
|
|
|
| aicha33 napisał/a: | Jedyny cytat, który przychodzi mi do głowy to: "przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, gdy nasze skrzydła zapomniały jak latać". Ale chyba zbyt znany i często używany |
No właśnie też o nim myślałam, ale jeszcze czegoś poszukam.
No i mam problem w młodzieńczej, bo nie wiem, którą pozycję wybrać. Czytałam Ptaśka [tzn. zaczęłam i niezbyt mi się na razie podoba]. Romeo i Julia byłaby idealna. Panna Nikt? Nie wiem, nie czytałam, ale obiło mi się o uszy, że jest to przyjaźń fałszywa... |
|
|
|
 |
ella90
Nowicjusz
|
Wysłany: 2010-03-09, 22:41
|
|
|
Mam jeszcze jedno pytanie. Jakbym wzięła te wszystkie książki, o których wspomniała i do tego "Pannę Nikt"... byłoby okay? Bo te wszystkie przyjaźnie są prawdziwe, a ta jedna fałszywa i nie wiem jak z nią postąpić Co myślicie? |
|
|
|
 |
Villemo
Bywalec bibliotek

|
Wysłany: 2010-03-10, 16:58
|
|
|
| Zastosuj tą fałszywą przyjaźń jako alternatywę tej "dobrej". Na przykład gdy będziesz mówić na końcu pracy o przyjaźni wspomnij że literatura zna też kilka negatywnych przykładów tego aspektu. |
|
|
|
 |
pannaannaa
Milczek
|
Wysłany: 2010-03-11, 19:38
|
|
|
| A może "Ania z Zielona Wzgórza" i jej poszukiwania przyjaciółki "od serca"? |
|
|
|
 |
Kropla Rosy
Wielbiciel słowa pisanego

Wiek: 14 Dołączyła: 24 Lut 2010 Posty: 512 Skąd: Z krainy marzeń
|
Wysłany: 2010-03-12, 16:27
|
|
|
| Jedyne co przychodzi mi na myśl to książka spodkanie nad możem |
|
|
|
 |
ella90
Nowicjusz
|
Wysłany: 2010-03-17, 18:01
|
|
|
| Mam poważny problem z literaturą przedmiotu. Chodzę już od kilku miesięcy po bibliotekach i dostaję jedynie słownik motywów literackich, których nie mogę dać do prezentacji. Czy ma ktoś pomysł, co z tym zrobić? Albo czy możecie podać jakieś tytuły? |
|
|
|
 |
black_sunshine
Oczarowany poezją i prozą

|
Wysłany: 2010-03-19, 13:11
|
|
|
Jeżeli wypiszesz hasła, z jakich korzystasz przy tworzeniu prezentacji, to możesz wpisać słownik terminów literackich.
Ponadto poszukaj opracowań tych książek (mogą być nawet prace magisterskie, jak uda Ci się do nich dotrzeć, możesz korzystać). Sprawdź w swojej bibliotece wojewódzkiej, tam znajdziesz coś prędzej niż w miejskiej/powiatowej (Biblioteka Śląska w Katowicach czy Wojewódzka na Rajskiej w Krakowie). |
|
|
|
 |
ella90
Nowicjusz
|
Wysłany: 2010-03-26, 17:38
|
|
|
Czy lektury szkolne są konieczne do prezentacji? Właśnie dowiedziałam się, że kobieta z komisji ma takie "widzi mi się" i uważa, że jeśli matura to muszą być lektury.
Co sądzicie? Co jest prawdą? |
|
|
|
 |
black_sunshine

|
Wysłany: 2010-03-29, 13:38
|
|
|
Wręcz przeciwnie. Owszem, lektury mogą się pojawić, ale zazwyczaj jest lepiej widziane, jeśli masz książki spoza kanonu. Zresztą, większość tematów jest ułożona tak, że pasują tam dwie-trzy lektury, a przecież nie będziesz przez 15 minut omawiać takich dwóch książek! Tu właśnie o to chodzi, by maturzysta poszukał, poszperał, odwołał się do swoich kulturalnych doświadczeń... Są oczywiście nauczyciele, którzy wolą, by temat był okraszony samymi lekturami - to dla nich jest łatwiejsze, wiedzą, jak zagiąć maturzystę, bo znają książki doskonale. A jak ktoś nie ma ani jednej lektury, muszą się postarać, dotrzeć do jakichś informacji na temat pozycji z bibliografii...
Ale wracając do meritum - nie. Nie musisz, a nawet nie powinnaś mieć wyłącznie lektur, a nawet wcale ich nie musisz mieć.
A, i w komisji są dwie osoby, nie przejmuj się jedną nauczycielką |
|
|
|
 |
ella90
Nowicjusz
|
Wysłany: 2010-03-29, 16:23
|
|
|
black_sunshine - bardzo, bardzo dziękuję ci za odpowiedź
Mam jeszcze jedną sprawę, tzn. moja koleżanka ma problem i chciałabym jej jakoś pomóc. Ma temat o komentatorach sportowych, znalazła książki i tu jest problem, ponieważ nie wie do której literatury co dać. Ma coś takiego:
Doroszewski W., O pracy nad językiem, Wyd. Interart, Warszawa 1997,
ISBN 83-7331-156-4
Ożdżynski J., Polskie współczesne słownictwo sportowe, Wrocław 1970
Przybylska R., O języku polskim, Wyd. Literackie, Kraków 2002,
ISBN: 9788308032220
Wójcie J., Myśl i mowa, Wyd. Zielona Sowa, Warszawa 1997,
ISBN 83-86740-63-9
Bralczyk J., Język na sprzedaż, Warszawa - Bydgoszcz 2000,
Buttler Danuta, Język i my, Wyd. Skrypt, Warszawa 1987, str. 21-23
Dunaj B., Słownik współczesnego języka polskiego, W:[ WILGA],
Warszawa 2001, ISBN: 83-88243-28-4, str. 293
Co sądzicie? Czy dałoby się jej pomóc? |
|
|
|
 |
black_sunshine

|
Wysłany: 2010-03-29, 22:48
|
|
|
| To wszystko w literaturze przedmiotu ma być. W podmiotu ma mieć tylko teksty, które analizuje - komentarze, felietony itp. |
|
|
|
 |
|
|
|
|
|