Badź piękna tego dnia. Suknie Ślubne dla Ciebie na ten wyjątkowy dzień
|
Iza Sowa - o nowej książce i wielu, wielu ciekawych sprawach |
| Autor |
Wiadomość |
KaHa
Nowicjusz

|
Wysłany: 2007-11-12, 13:28 Iza Sowa - o nowej książce i wielu, wielu ciekawych sprawach
|
|
|
"Ze złudzeniami jest tak, że człowiek o nich nie wie, dopóki nie opadną z niego jak stara skóra" - powiedziała Iza Sowa. Znacie jej książki? Nie tak dawno pojawiła się na rynku najnowsza - "Świat szeroko zamknięty". Osoby zainteresowane wywiadem z Izą (między innymi o wegetarianizmie, złudzeniach, lojalności, twórczej uczciwości, braku efekciarstwa) zapraszam pod link:
http://www.przystan-liter...x.php?show=1379 |
|
|
|
 |
Reklama
|
|
 |
nastka
Książkoman Like a Phoenix

Wiek: 20 Dołączyła: 17 Maj 2006 Posty: 613 Skąd: Częstochowa/Warszawa
|
Wysłany: 2008-08-07, 19:22
|
|
|
Ja czytałam "Świat szeroko zamknięty. Nie spodziewałam się literatury wielkich lotów, dlatego książka okazała się całkiem miła w odbiorze.
Główną bohaterką jest Emilia Rozpaczyńska. Jej życie jest doskonale zaplanowane. Perspektywa samotnych świąt absolutnie jej nie przeszkadza, a wręcz cieszy. Wszystko dlatego, że jej stosunki z rodziną są nieco chłodne. Jest miłośniczką herbaty. Zna chyba setki rodzajów i doskonale wie, który z nich nadaje się na odpowiednie chwile. Wszystko płynie powoli, swoim rytmem aż do czasu kiedy w biurku swego zmarłego męża znajduje tajemniczą pocztówkę. Nie ulega wątpliwości, że jest adresowana do niej, ponieważ tylko ona w rodzinie zna hiszpański. Postanawia sprawdzić i odtąd jej życie już nie jest takie proste....
Książka całkiem przyjemna. Prowadzona w narracji trzecioosobowej. Pisana z humorem. Ma swoją akcję, która nie toczy się w lawinowym tempie, ale myślę że tak jest dobrze. Jest też tajemnica i ciekawe zakończenie. Śmiało można czytać jako książkę lekką, łatwą i przyjemną. |
|
|
|
 |
PaulinS
Zaglądacz

|
Wysłany: 2008-09-08, 12:50
|
|
|
| Czytałam tylko "Zielone jabłuszko". Podobało mi się bardzo i w najbliższym czasie mam w planach inne Jej ksiązki. |
|
|
|
 |
magdaloona
Nowicjusz
|
Wysłany: 2009-06-29, 22:03
|
|
|
| "Scianka dzialowa" i "10 minut od centrum" podobaly mi sie bardzo:) "Swiat szeroko zamkniety" to jak dla mnie kompletna porazka... W tej ksiazce nic sie nie dzieje... Ledwie dobrnelam do konca, zeby ostatecznie utwierdzic sie w przekonaniu, ze i do konca nic sie nie wydarzy... Osobiscie nie polecam... |
|
|
|
 |
Lavenda
Stały czytelnik

|
Wysłany: 2009-07-02, 19:26
|
|
|
| A ja wręcz przeciwnie, polecam. Wydaje mi się, że to najbardziej dojrzała powieść Sowy, a Emilia jest jedną z bardziej wiarygodnych bohaterek, jakie autorka stworzyła do tej pory. Trochę nostalgiczna w nastroju, refleksyjna, z nieco banalnym, ale wciąż istotnym przesłaniem. |
|
|
|
 |
|
|
|
|
|