Iza Sowa - o nowej książce i wielu, wielu ciekawych sprawach
    Iza Sowa - o nowej książce i wielu, wielu ciekawych sprawach                 FAQ      Szukaj      Użytkownicy   
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  

Badź piękna tego dnia. Suknie Ślubne dla Ciebie na ten wyjątkowy dzień

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość
KaHa 
Nowicjusz

Wysłany: 2007-11-12, 13:28   Iza Sowa - o nowej książce i wielu, wielu ciekawych sprawach

"Ze złudzeniami jest tak, że człowiek o nich nie wie, dopóki nie opadną z niego jak stara skóra" - powiedziała Iza Sowa. Znacie jej książki? Nie tak dawno pojawiła się na rynku najnowsza - "Świat szeroko zamknięty". Osoby zainteresowane wywiadem z Izą (między innymi o wegetarianizmie, złudzeniach, lojalności, twórczej uczciwości, braku efekciarstwa) zapraszam pod link:

http://www.przystan-liter...x.php?show=1379

Reklama

Miejsce na reklame!
nastka 
Książkoman
Like a Phoenix

Wysłany: 2008-08-07, 19:22   

Ja czytałam "Świat szeroko zamknięty. Nie spodziewałam się literatury wielkich lotów, dlatego książka okazała się całkiem miła w odbiorze.

Główną bohaterką jest Emilia Rozpaczyńska. Jej życie jest doskonale zaplanowane. Perspektywa samotnych świąt absolutnie jej nie przeszkadza, a wręcz cieszy. Wszystko dlatego, że jej stosunki z rodziną są nieco chłodne. Jest miłośniczką herbaty. Zna chyba setki rodzajów i doskonale wie, który z nich nadaje się na odpowiednie chwile. Wszystko płynie powoli, swoim rytmem aż do czasu kiedy w biurku swego zmarłego męża znajduje tajemniczą pocztówkę. Nie ulega wątpliwości, że jest adresowana do niej, ponieważ tylko ona w rodzinie zna hiszpański. Postanawia sprawdzić i odtąd jej życie już nie jest takie proste....

Książka całkiem przyjemna. Prowadzona w narracji trzecioosobowej. Pisana z humorem. Ma swoją akcję, która nie toczy się w lawinowym tempie, ale myślę że tak jest dobrze. Jest też tajemnica i ciekawe zakończenie. Śmiało można czytać jako książkę lekką, łatwą i przyjemną.

PaulinS 
Zaglądacz

Wysłany: 2008-09-08, 12:50   

Czytałam tylko "Zielone jabłuszko". Podobało mi się bardzo i w najbliższym czasie mam w planach inne Jej ksiązki.

magdaloona
Nowicjusz

Wysłany: 2009-06-29, 22:03   

"Scianka dzialowa" i "10 minut od centrum" podobaly mi sie bardzo:) "Swiat szeroko zamkniety" to jak dla mnie kompletna porazka... W tej ksiazce nic sie nie dzieje... Ledwie dobrnelam do konca, zeby ostatecznie utwierdzic sie w przekonaniu, ze i do konca nic sie nie wydarzy... Osobiscie nie polecam...

Lavenda
Stały czytelnik

Wysłany: 2009-07-02, 19:26   

A ja wręcz przeciwnie, polecam. Wydaje mi się, że to najbardziej dojrzała powieść Sowy, a Emilia jest jedną z bardziej wiarygodnych bohaterek, jakie autorka stworzyła do tej pory. Trochę nostalgiczna w nastroju, refleksyjna, z nieco banalnym, ale wciąż istotnym przesłaniem.

Odpowiedz do tematu