sprzedać ciastko
sprzedać ciastko
    sprzedać ciastko                 FAQ      Szukaj      Użytkownicy   
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  

Badź piękna tego dnia. Suknie Ślubne dla Ciebie na ten wyjątkowy dzień

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
sprzedać ciastko
Autor Wiadomość
Potworr 
Oczarowany poezją i prozą

Wysłany: 2009-02-25, 10:35   sprzedać ciastko

Czy uważacie, że jeżeli ktoś powie Wam, że wcinał kiedyś w jakiejś knajpie hot-doga to jest to powód żeby iść i zjeść tam hot-doga? No jakiś pewnie jest. Ale nie za duży....
Czy jeżeli człowiek, który wspomina swoją młodość powie coś o ciastku to jest to powód żeby ciastko spróbować. No jakiś jest. Ciekawość itp.
A co jeżeli głowa jednej z najbardziej obfitujących w wyznawców religii powie coś o ciastku? Wtedy jest to powód do zrobienia biznesu. Papieskie kremówki..... tak. Jedno zdanie starego schorowanego człowieka wystarczyło, żeby pare pokoleń cukierników z Wadowic żyło sobie dostatnio do końca życia. Przecież kremówka to wyznacznik świętości. Kto je kremówkę modli się dwa albo i więcej razy. Dlatego wszystkie staruszki, które drżącymi rękami wyciągają z portfela ostatnie złotówki z zusowksiej emerytury aby zapłacić za kremówkę mają poczucie że są bliżej Boga.
-Pani ile Pani kremówke dzisiaj zjadła?
- 15
- A to pewnie Pani do nieba pójdzie.
-Tak tak. A Pani ile zjadła?
- Jedynie 10.
- A no to może się przez ucho igielne uda Pani przecisnąć.
-Chyba nie bo od tych kremówek się mi przytyło.

A cukiernicy liczą kase. I nie mam pretensji, że chcą zarobić. Każdy chce.... Mam pretnesje do zidiociałych ludzi, chwalących się, że "byli na papieskiej kremówce" prawie jakby byli na Górze Synaj.
I teraz może rozczarowanie dla niektórych.... Żrąc paieskie kremówki nie dostaniecie się do niebo. Brudząc paluchy kremem z tychże także nie. Wasze małe tłuste psy, które zeżarły kremowki bo Wy już nie mogliście także nie pójdą do nieba razem z Wami. To samo się tyczy Waszych umazanych kremem z kremówek 300-kilogramowych futer wyjsciowych. One też nie pójdą do nieba. Myśle, że "ekypa z góry", bardziej się ucieszy jeżeli oddacie te 2 złote na ratowanei czyjegoś życia albo leczenie, niż wydacie je na ciastko w przekonaniu, że jedząc je upodabniacie się do papieża albo świętogo. I tutaj szokująca konkluzja - NIE NIEUPODABNIACIE SIĘ.

P.S to ostatni wpis z mojego bloga.

Reklama

Miejsce na reklame!
~Sara~ 
Czytelnik

Wysłany: 2009-02-25, 12:37   

No cóż nie za bardzo cię rozumiem. Ale co do tych kremówek, to tylko idioci mogą wierzyć że jeśli będą je jedli trafią do nieba. To jest chore

Aslly 
Wielki miłośnik literatury
zjadacz popcornu

Wysłany: 2009-02-25, 12:42   

No cóż, no cóż. Tekst nie jest jakiś nadzyczajny. Ma sens, ma wszystko co potrzebne. Jest ok. Takie sobie, przemyślenia, stwierdzenia. Pochwalam pomysł :) Sama bym nie wpadła na pomysł napisania dosyć ciekawego tekstu na temat tych "boskich" kremówek papieskich.

Estel 
Stały czytelnik

Wysłany: 2009-02-25, 15:50   

Hm...
Czy to aby nie przesada? Naprawdę są takie osoby?

Według mnie te kremówki to po prostu chwilowa zachcianka.

Aslly 
zjadacz popcornu

Wysłany: 2009-02-25, 16:11   

Estel napisał/a:
Czy to aby nie przesada? Naprawdę są takie osoby?

No, też mnie to tak teraz nawiedziło. Raczej nie słyszałam o staruszkach wydających całą swoją emeryturę na kremówki. Chyba że w mojej okolicy ni słychu, ni rychu o 'kremówkomanii' .

Potworr 

Wysłany: 2009-02-25, 16:31   

Wejdę nieco w polemike.

Po wypowiedzi papieża kremówki jadła cała polska. Teraz atak kremówkami odbywa się glownie w Wadowicach. Tekst jest specjalnie przerysowany i ma pokazywać, że ze wszystkiego da się zrobić biznes oraz płytkość wiary niektórych starszych ludzi. ...Aslly..., ~Sara~, jesteście jeszcze młode więc na uczenie się czytania między wierszami macie jeszcze czas :)

Inglés 

Wysłany: 2009-02-25, 17:37   

Jako niewierzący preferuję eklerki.

Aslly 
zjadacz popcornu

Wysłany: 2009-02-25, 20:44   

Potworr napisał/a:
...Aslly..., ~Sara~, jesteście jeszcze młode więc na uczenie się czytania między wierszami macie jeszcze czas

Heh, szczenięce lata :[ Chciałoby się już coś umieć na 100%. A tu nic...

~Sara~ 
Czytelnik

Wysłany: 2009-02-25, 21:51   

Potworr napisał/a:
Wejdę nieco w polemike.

Po wypowiedzi papieża kremówki jadła cała polska. Teraz atak kremówkami odbywa się glownie w Wadowicach. Tekst jest specjalnie przerysowany i ma pokazywać, że ze wszystkiego da się zrobić biznes oraz płytkość wiary niektórych starszych ludzi. ...Aslly..., ~Sara~, jesteście jeszcze młode więc na uczenie się czytania między wierszami macie jeszcze czas :)

No z tym to się chyba zgodzę

harlequin 

Wysłany: 2009-02-25, 23:41   

He, he, z tymi kremówkami to nawet dowcipy powstawały:

Kolejka w cukierni.Klienci proszą po kolei:
-Poproszę kremówkę.
-Poproszę kremówkę - powiedział następny
-Poproszę kremówkę - i następny
-Poproszę kremówkę - i następny

W końcu, któryś z kolei mówi:
- Pączka, jestem niewierzący.

Co do wpisu, to mam wrażenie, że zbyt wielkie działa w stosunku do celu.

Jocelyn H Darcy 
Czytelnik

Wysłany: 2009-02-26, 00:56   

co do kremówek zgodzę się, jest "szał" na nie, została nawet opatentowana taka, powiedzmy potrawa, jak "Kremówka papieska". sądzę, jednak, że przy tym, skoro poruszasz taki temat, trzeba wspomnieć o modzie na gromadzenie ton segregatorów o życiu papieża, czy milionów jego książek, których potem i tak nikt nie czyta, bo dla jednych są nudne, dla innych niezrozumałe, ale "w domu trzeba mieć". to jest trochę przykre, że ludzie, którzy żyli w otoczeniu tak sympatycznego i skromnego człowieka, chcą zrobic na nim kupę kasy po jego śmierci...

Bartox 
Zaglądacz

Wysłany: 2009-03-02, 19:21   

nie przeczytałem całego , ale też mam czasem takie przemyślenia...

idiotycznie 
Nowicjusz

Wysłany: 2009-03-11, 21:28   

Przeszkadza Ci, że ktoś zjada kremówki?
Bądź od nich lepszy, jedz tylko chleb i pij wodę, a tak się umartwiając,
na pewno pójdziesz do nieba.

Nie bardzo rozumiem, co usiłujesz swoją wypowiedzią przekazać.

Czemu miał służyć ten tekst?
Zniechęcić do jedzenia kremówek?

Bronek
Nowicjusz

Wysłany: 2009-03-12, 09:33   

Temat ciekawy, lecz nie do końca rozumiem o co Ci chodzi. Czy o to, że ludzie wykorzystują symbole papieża po jego śmierci ? Czy po prostu o wielką konsumpcję ?

Odpowiedz do tematu