Własna adaptacja książki na dużym ekranie
    Własna adaptacja książki na dużym ekranie                 FAQ      Szukaj      Użytkownicy   
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  

Badź piękna tego dnia. Suknie Ślubne dla Ciebie na ten wyjątkowy dzień

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość
wredna 
..:Out Of Order:..

Wysłany: 2006-11-03, 13:16   Własna adaptacja książki na dużym ekranie

Był już temat (moim zdaniem świetny) dotyczący tego, do jakiej książki chcielibyście się przenieść, gdybyście posiadali w swoim pokoju lustro, czy też szafę dzięki, której znalezienie się wśród bohaterów wybranej powieści byłoby możliwe... A ja chciałabym zapytać Was o coś bardziej prawdopodobnego, mianowicie jaki konkretnie film (gdybyście mieli taką możliwość, środki lub byli znanym reżyserem) byście nakręcili? Chodzi mi o adaptację książki i tylko książki.
Szczerze przyznaję, że swego czasu (gdybym miała takową możliwość) myślałam o zupełnie nowej adaptacji "Sagi o wiedźminie" Sapka (fakt, to co zostało nakręcone to nie saga, a pierwsze dwa- o ile dobrze pamiętam opowiadania o wiedźminie ale tak nieudolne, że szkoda gadać). Teraz się zastanawiam nad adaptacją jakiegoś thrillera ;)

Tak więc moi mili daję Wam wirtualną możliwość nakręcenia dowolnego filmu, środki, aktorzy nie tylko z Polski do Waszej dyspozycji --- jaką książkę sfilmujecie? :)

Reklama

Miejsce na reklame!
sQra 
cinnamon girl

Wysłany: 2006-11-03, 15:51   

Cykl filmów o Ani Shirley dokładnie na podstawie książęk, bez żadnych zmian, "Hobbita" i cosik Cobena. wredna życzę powodzenia z sagą o wiedźminie :D . Na pewno będzie lepsza od tego co już powstało. Aha i jeszcze "Czarodziejską górę" bym chciała nakręcić, tylko, że chyba nie udałoby się przekazać tego klimatu jaki panuje w książce.

Luteczk@ 

Wysłany: 2006-11-03, 16:49   

"Thorgal" faktem jest, że to komiks, ale myślę, że cała historia nadaję się do ekranizacji. Miała bym problem z obsadzeniem głównych ról (może jakieś podpowiedzi)

Spróbowałabym zekranizować "Dymy nad Birkenau", "My, dzieci z dworca Zoo" (chociaż jest już film, ale mnie niezbyt się podobał).

Gianna 

Wysłany: 2006-11-03, 17:41   

Wredna - będziemy parą świetnych reżyserów. Też mam chęć na Wiedźmina. Anię też naturalnie i może coś Gaimana.....

wredna 

Wysłany: 2006-11-03, 19:36   

Gianna napisał/a:
Wredna - będziemy parą świetnych reżyserów. Też mam chęć na Wiedźmina

I żadnego Żebrowskiego w tej zaszczytnej roli, basta!

gabriela_z 
Mól książkowy
Wpadam w pychę

Wysłany: 2006-11-03, 22:41   

Mi już od paru lat marzy sie film o Tomkach... Szklarskiego Tomkach. I też bez żadnych zmian, jak to często bywa w filmach na podstawie książek.

Gianna 

Wysłany: 2006-11-04, 19:45   

wredna napisał/a:
I żadnego Żebrowskiego w tej zaszczytnej roli, basta!

A juści! I stanowczo nowa Yennefer! ;)
A i jeszcze chętnie bym dorzuciła coś Dumasa.....Czarny tulipan byłby na pewno uroczym filmem. No i Anna Karenina, ale jako serial, krok po kroku.

barwinka 
Czarny anioł

Wysłany: 2006-11-05, 21:38   

gabriela_z napisał/a:
Mi już od paru lat marzy sie film o Tomkach... Szklarskiego Tomkach. I też bez żadnych zmian, jak to często bywa w filmach na podstawie książek.

Dołącze sie.

Ale tak naprawdę kiedy zaczynam sie zastanawiać to wiele jest takich książek. Wiem że kiedyś czytałam niektóre książki z Sagi o Ludziach Lodu Sandemo myślałam o ich ekranizacji.

gabriela_z 
Mól książkowy
Wpadam w pychę

Wysłany: 2006-11-06, 16:19   

barwinka napisał/a:

Wiem że kiedyś czytałam niektóre książki z Sagi o Ludziach Lodu Sandemo myślałam o ich ekranizacji.

Ale najlepiej by wyglądały w postaci filmu składającego się z wielu części. Lub serialu, ale dobrze zrobionego, nie jakiegoś tasiemca.

Z chęcią zekranizowałabym też trylogię Szklarskiego "Złoto Gór Czarnych".

aredhela 
Wielbiciel słowa pisanego
Zagubiona w mroku

Wysłany: 2006-11-09, 22:34   

Mnie marzy się bardziej nowoczesna ekranizacja "To" Stephena Kinga, bo ta stara wersja po pierwsze bardziej mnie śmieszyła, niż straszyła, a po drugie, zmienili całe zakończenie i opuścili baaardzo dużo. I lepiej, żeby to był mini-serial.
No i podpisuję się pod "Sagą o Ludziach Lodu", też kiedyś marzyłam o serialowej ekranizacji tego cyklu.

zlakolysanka 
Bywalec bibliotek
DM 4ever!

Wysłany: 2006-11-10, 13:42   

A ja bym chciała nakręcić własną wersję "Panny Nikt", bo film Wajdy jest wg mnie niewypałem... :P

Luteczk@ 

Wysłany: 2006-11-10, 14:03   

Ja też się przyłączam do pomysłu zekranizowania Sagi o Ludziach Lodu - mam w domu wszystkie części, czytałam niektóre tomy po kilka razy i bardzo mi się podobało... tylko musiałby być dobry scenariusz, bo rzeczywiście mógłby się z tego zrobić serial na miarę "Mody na sukces".

No i już widzę te piękne plenery w Skandynawii (Norwegia, może Islandia)

wredna 

Wysłany: 2006-11-20, 23:29   

A ja już wiem, już się zdecydowałam - jeśli miałabym możliwość, środki itd. to bardzo chętnie sfilmowałabym "W martwym śnie" Ilesa lub 2 część trylogii Chattama "W ciemnościach strachu".

Neander 
Rex Mundi

Wysłany: 2006-11-21, 15:37   

wredna napisał/a:
sfilmowałabym "W martwym śnie" Ilesa

to co wredna filmujem razem ;)

wredna 

Wysłany: 2006-11-22, 21:53   

Neander napisał/a:
wredna napisał/a:
sfilmowałabym "W martwym śnie" Ilesa

to co wredna filmujem razem ;)

Jasne, czemu nie ;) A kogo byś obsadził w głównych rolach?
Btw. czytałeś Ilesa (a może nie?) a wypowiedzi w odpowiednim dziale brak... :albino:

Odpowiedz do tematu