Jakie książki lubicie?
Jakie książki lubicie?
    Jakie książki lubicie?                 FAQ      Szukaj      Użytkownicy   
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  

Badź piękna tego dnia. Suknie Ślubne dla Ciebie na ten wyjątkowy dzień

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Jakie książki lubicie?
Autor Wiadomość
karolinka_k10
[Usunięty]

Wysłany: 2005-09-24, 15:09   Jakie książki lubicie?

Interesuje mnie, po jakie ksiazki najczesciej siegacie(tematyka, autorm,wydawnictwo etc.) i czym kierujecie sie przy wyborze konkretnej ksiazki?

Z gory dzieki za wpisy:)

Reklama

Miejsce na reklame!
mf 
Czytelnik

Wysłany: 2005-09-24, 17:02   

Moda, opinie, ciekawy tytuł, znany autor. W tej kolejności.

B.P. 
Życie jest piękne...

Wysłany: 2005-09-24, 17:32   

Czytam recenzję, opinię, streszczenie lub fragment książki. Czasami znajomi polecą coś ciekawego. Raczej staram się nie sugerowac okładką -"Nie szata zdobi...", ale.... Modą na czytanie HITów i tego co jest TRENDY też się nie kieruję.
Nie mam ulubionego gatunku literackiego, ani ulubionego pisarza. Przeglądam strony inernetowe poświęcone literaturze, fora takie jak to, i jak mnie jakaś książka zainteresuje, spodoba mi się opinia innych o niej lub recenzja czy streszczenie lecę do księgarni i kupuję (nie lubię internetowych księgarń).

:D Pozdrawiam.

Lady J. 

Wysłany: 2005-09-25, 02:04   

Jeśli chodzi o tematykę, autora, wydawnictwo... jestem wolnym strzelcem i sugeruję się nastrojem danej chwili, rozmową lub intrygującą recenzją.

Często, w bibliotece, decyduje to pierwsze zdanie, oryginalna okładka lub sam tytuł.

Ssylvia 
Czytelnik

Wysłany: 2005-09-25, 09:35   

Nie sugeruję się wydawnictwem, rzadko "modą" ( często przepochlebne opinie "uznanych guru"odrzucają mnie skutecznie, ja mam taki mały defekt im bardziej reklamowane tym bardziej sceptycznie podchodzę)a najczęściej kieruję się autorem i koniecznie recenzją.
A jakie książki lubię? Cóż, lubię powieści o podłożu historycznym, psychologiczne, takie których bohaterzy "miotają się", a mroczna tajemnica osnuwa całą treść, i fascynuje mnie "zjawisko przypadku" tzn. jak jedno zdarzenie potrafi wpłynąć na bieg wypadków, jak historia i inni ludzie decydują o naszym życiu oraz to, że jacy i kim jesteśmy jest konsekwencją tego co zdarzyło się w przeszłości, niekoniecznie naszej...Może to trochę zagmatwane ale lubię coś takiego znaleźć w książce.
Nie lubię ani banału, ani patosu a tu trochę tym poleciałam, coo..?? :wink:

P.S. zauważyłam, że zadomowiło się tutaj wielu wielbicieli/wielbicielek fantastyki, ja osobiście za tym nie przepadam, próbowałam przeczytać "Władcę pierścieni" ale poległam-na mnie taka tematyka nie działa ale jak ktoś lubi to dla mnie ok :)

Falka 
Duża, zła wiewiórka

Wysłany: 2005-09-25, 11:33   

Pległaś na Władcy? Bierz się za polskich autorów! Kres, Sapkowski. Pilipiuk (choć do nie do końca fantasy), Brzezińska, Ziemiański... To bywa ciekawsze niż Władca ;) A z zagranicznych pisarzy polecam Gaimana i Pratchetta, obowiązkowo Pratchetta!

Co do pytania zaś, przy kupnie kieruję się nazwiskiem autora, opinia znajomych, opisem na plecach książki. Czasem też okładką ;)

Aurelia
[Usunięty]

Wysłany: 2005-09-28, 07:43   

Czytam albo nowości, prosto z drukarni (co by potem zabłysnąć w rozmowie z oczytanymi wykładowcami 8) ), albo sięgam po klasykę- tzn. takie książki, o których każdy mówi a mało kto czyta (choćby kolekcja GW). Chciałabym po prostu znać wszystkie 'najważniejsze' dzieła. Na rzeczy przeciętne już szkoda mi czasu. Starość idzie. :lol:

kromeczka 

Wysłany: 2005-09-28, 09:03   

Najczęściej przeglądam fora literackie i stamtąd częrpię informacje o książkach wartych przeczytania. Mam też w bibiotece panią, która poleca mi książki trafiające akurat w mój gust.

Aurelia
[Usunięty]

Wysłany: 2005-09-28, 09:08   

kromeczka napisał/a:
Mam też w bibiotece panią, która poleca mi książki trafiające akurat w mój gust.

Super! Ja na żadnej z bibliotekarek polegać nie mogę. Sama sobie sterem, żeglarzem, okrętem. :lol: Nie narzekam jednak: lubię kluczyć samotnie wzdłuż półek. :wink:

Falka 
Duża, zła wiewiórka

Wysłany: 2005-09-28, 10:59   

Pamietam, ze od 4 klasy podstawowki zaczelam chodzic do nowego budynku szkoly. I mieli tam biblioteke! Nie mialam jeszcze praktycznie zadnego gustu czytelniczego, wiec chodzilam do pani bibliotekarki i prosilam 'o jakas fajnka ksiazke'. Z ta 'fajnoscia' to bylo roznie - raz mi sie podobalo, raz nie. Jak podroslam troche, to zaczelam prosic o konkretne tytuly, albo autorow np. polecanych przez rodzicow. I znowu ksiazki raz mi sie podobaly, raz nie.
Szans na samotne grzebanie nie mialam, bo do biblioteki wstep byl wzbroniony - z pania bibliotekarka rozmawialo sie przez okienko :D

eli 
Stały czytelnik

Wysłany: 2005-09-30, 11:30   

ja nie mam swojego klucza

Jeżeli jakaś książka danego autora spodoba mi się oczywiście prawdopodobnie sięgnę po następna.

Dużo też zależy od nastroju i przypadku.
Obecnie czytam dużo fantazy, z racji tego że mój mąż wręcz połyka wszystko z tej tematyki (ja jestem trochę bardziej wybredna). Lecz jak pojadę do mojej mamy przerzucę się prawdopodobnie na powieści dla kobiet.

wredna 
..:Out Of Order:..

Wysłany: 2006-03-14, 01:17   

Czytam książki polecone mi przez znajomych, nowości- obowiązkowo :) , a także te, które mam na "swojej" liście (takie moje lektury :mrgreen: ), często niestety, a może stety czytam też książki, które są obowiązkowe na studiach. Poza tym wszystko zależy u mnie od nastroju, aczkolwiek przerabiam najwięcej thrillerów. Ulubieni autorzy? Zdecydowanie i niezmiennie od dłużego czasu Coben, Brown i Iles. Kiedyś King i Lem.

aicha33 
Pochłaniacz książek

Wysłany: 2006-03-14, 09:04   

Najczęściej czytam co mi do eki wpadnie w bibliotece :P Ale mam też swoje ulubione serie (np. Marta Pattn, Harry Potter i takie różne) i oczywście ulubionych autorów (Siesicka :D ). A jesli chodzi o gatunki to najbardziej interesują mnie młodzieżowe, chyba ze wzgledu na wiek :wink:

Sherry
[Usunięty]

Wysłany: 2006-03-14, 15:42   

Wszystko, oprócz łzawych romansideł.
Jeżeli nie mam co czytać, to proszę tatę o pomoc. On ma podobny gust do mnie :D
Jeśli chodzi o modę, to próbowałam z Grocholą - jakdla mnie flaki z olejem (moje zdanie, ktoś może mieć inne i nie będę się kłócić).
Pani z biblioteki też "się przydaje" :wink:

Anieńka 

Wysłany: 2006-03-14, 15:56   

wredna, cenie sobie za Cobena i Kinga oni dla mnie sa najlepsi. ale najbardziej lubie czytac kryminaly, thrillery, horrory. jak juz zreszta wieksza czesc z was o tym wie. jedynym gatunkiem ktorym jeszcze nie czytalam jest fantastyka, ale powoli zaczynam lapac o co chodzi ;) w czym pomogla mi barwinka. juz wkrotce robie napad na biblioteke. no i mozna tez powiedziec ze nigdy nie czytalam romansow. kurcze... hehe sama nie wiem jak to zrobilam. tez musze cos dorwac m.in. Jane Austen.
a jesli chodzi o wydawnictwo, to nie rozumiem jak mozna miec ulubione... przeciez to sie liczy tresc, a nie jaka okladke aa ta ksiazka (mam nadzieje ze nie czyta tego eyo :lol2: )

Odpowiedz do tematu