|
 |
Zamknięty przez: barwinka 2008-02-12, 20:43 |
Książki w hiszpańskich klimatach. |
| Autor |
Wiadomość |
Inglés
Oczarowany poezją i prozą

|
Wysłany: 2007-08-10, 20:52 Książki w hiszpańskich klimatach.
|
|
|
| Szukam jakichś dobrych książek, których akcja rozgrywa się w Hiszpanii, albo Meksyku. Których bohaterami są mieszkańcy tych krajów. Może jacyś hiszpańscy autorzy? Niestety oprócz Zafosa nie znam żadnych. Z książek związanych z Hiszpanią czytałem książki Hemingwaya i Cień wiatru. Pomożecie coś znaleźć? |
|
|
|
 |
Reklama
|
|
 |
viola135
Zaglądacz

|
Wysłany: 2007-08-10, 21:12
|
|
|
Alarcón y Ariza Pedro Antonio Trójgraniasty kapelusz
Akcja dzieje się w Hiszpanii, bohaterami także są Hiszpanie. O ile sie nie mylę, do napisania tej ksiązki posłuzyła autorowi jakaś pieśń hiszpańska. Podobno znana i lubiana.
Historia opisana ciekawie, przeczytałam jednym tchem, bo i książka nie za gruba.
Słowem - polecam |
|
|
|
 |
Bruixa
Wielbiciel słowa pisanego

|
Wysłany: 2007-08-12, 00:23
|
|
|
Angel Maria de Lera "Ostatnie sztandary" - koniec wojny domowej w Hiszpanii, losy kilku republikanów z różnych ugrupowań.
Laura Esquivel "Przepiórki w płatkach rózy" - Meksyk, rewolucja meksykańska, despotyczna matka trzech córek, historia miłosna, realizm magiczny.
A, jeszcze mi się przypomniał Arturo Perez Reverte, np. "Królowa Południa" - o Meksykance, która w Hiszpanii zrobiła karierę i majątek na przemycie narkotyków.
A inne kraje Ameryki Łacińskiej cię nie interesują? Bo polecałabym Garcię Marqueza (Kolumbia) i Vargasa LLosę (Peru). I Carpentiera (Kuba). |
|
|
|
 |
Astarte1804
Bywalec bibliotek

|
Wysłany: 2007-08-12, 15:15
|
|
|
"Przepiórki w płatkach róży" są genialne... Może jeszcze "Grzybojad" Sergio Galindo, króciutkie, ale w podobnym klimacie.
I opowiadania - "Dusze czyśćcowe" oraz "Carmen" Merimee'go. |
|
|
|
 |
|
|
Suknie Slubne
|
|
|