Satanizm
Satanizm
    Satanizm                 FAQ      Szukaj      Użytkownicy   
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Satanizm
Autor Wiadomość
Hatdastsisi 
Wielbiciel słowa pisanego

Wysłany: 2007-05-29, 16:40   Satanizm

Co sądzicie o satanizmie? Czytaliście Biblię Szatana LaVeya i możecie się do niej jakoś odnieść?

Ja czytałem i stwierdziłem, ze generalnie jest to książka na dość wysokim poziomie, i z wieloma jej fragmentami się zgadzam, ale równie dużo jest takich fragmentów, z którymi się nie zgadzam. Najwartościowszym rozdziałem z tej książki jest jak dla mnie 'Niektóre przykłady nowej ery szatana", najbardziej kontrowersyjnym "O wyborze ofiary z człowieka", a najbardziej naiwym - generalnie rzecz biorąc rozdziały z Księgi Beliala.
Ale za dużo by się tu trzeba rozpisywać. Co do ogólnych założeń tej quasi-religii, to:

Odnośnie dziewięciu twierdzeń satanizmu:

Cytat:
Szatan reprezentuje zaspokojenie żądz zamiast wstrzemięźliwości

Owszem, zaspokajanie swoich potrzeb i instynktów jest dla człowieka jak najbardziej naturalne, ale czy to równocześnie oznacza, że człowiek nie powinien być nawet zdolny do wstrzemięźliwości? Przecież czasem człowiekowi wychodzi na dobre, kiedy zachowuje wstrzemięźliwość np. ze względu na zdrowie lub po prostu to, że musi zająć się innymi, ważniejszymi sprawami, a zaspokojenie danych zachcianek może poczekać. Tak więc - zgadzam sie z tym twierdzeniem tylko w części.

Cytat:
Szatan reprezentuje pełnię życia zamiast duchowych mrzonek

LaVey nie wyjaśnił, co to jego zdaniem znaczy "pełnia życia", a co "duchowe mrzonki". Czyli - populizm. Na populistyczny charakter tych twierdzeń - zapożyczonych zresztą od żydowsko-rosyjsko-amerykańskiej pisarki Alisy Rosenbaum, znanej pod pseudonimem Ayn Rand - wskazuje również sformułowanie "zamiast". W domyśle ma to oznaczać "w przeciwieństwie do chrześcijaństwa satanizm reprezentuje to, a nie to". Można się domyślać, że "duchowe mrzonki" oznaczają kontemplację i rozmyślanie, które LaVey odrzuca jako bezużyteczne - tylko że odrzucenie tego spowodowałoby pozbawienie człowieka życia duchowego i zredukowanie do poziomu zwierzęcia, które przecież też nie kontempluje i nie rozmyśla, tylko żyje według instynktów. Ale o tym dalej.

Cytat:
Szatan reprezentuje nieskalaną mądrość zamiast obłudnego oszukiwania samego siebie

Ciekawe, jakie "oszukiwanie samego siebie" miał na myśli LaVey - i jakie jego zdaniem oszukiwanie proponuje chrześcijaństwo. Jeden LaVey znał prawdę. A co do reprezentowania "nieskalanej mądrości" przez szatana - no cóż, jeśli przez "nieskalaną mądrość" należy rozumieć destrukcyjną filozofię opartą na nienawiści do chrześcijaństwa - to no comment.

Cytat:
Szatan reprezentuje przychylność dla tych, którzy na to zasługują zamiast marnowania miłości na niewdzięczników

Jest oczywiste, że niewdzięczników będzie się traktować zgodnie z ich postępowaniem - ale czy LaVeyowskie podejście do sprawy nie oznacza, że człowiek ma najpierw sprawdzić, czy może być komuś przychylny, zamiast z założenia takim być i dopiero w przypadku niewdzięczności drugiej osoby przestać być przychylnym?

Cytat:
Szatan reprezentuje zemstę zamiast nadstawiania drugiego policzka

Oczywiście, wiadomo, że człowiek ma odruch zemsty jakby zapisany w genach i jest to naturalne, ale czasem się więcej zyskuje, kiedy się komuś wybacza, zamiast się mścić. Czy piąte przykazanie LaVeya nie oznacza, że człowiek nie powinien być zdolny do przebaczania?

Cytat:
Szatan reprezentuje odpowiedzialność w stosunku do odpowiedzialnych zamiast troski o psychicznych wampirów

Pierwsza część tej zasady jest właściwie truizmem. A co do drugiej - wiele osób, które LaVey uznałby za psychiczne wampiry i chciałby je "rozdeptać", ja nie uznałbym za psychiczne wampiry. LaVey zdecydowanie tu przesadza (mówię tu o rozdziale Biblii Szatana "Nie wszystkie wampiry piją krew!").

Cytat:
Szatan reprezentuje opinię, że człowiek jest zwierzęciem, niekiedy lepszym, ale częściej gorszym od czworonogów, z powodu zaś swojejo "boskiego" duchowego i intelektualnego rozwoju stał się najbardziej drapieżnym zwierzęciem ze wszystkich

Człowiek jest zwierzęciem tylko w wymiarze biologicznym, natomiast w wymiarze psychiczno-psychologicznym jest czymś zupełnie innym. M.in. posiada zdolność abstrakcyjnego myślenia, dzięki czemu stworzył tak dalece zaawansowaną cywilizację i tyle zbadał i odkrył w przeróżnych dziedzinach nauki.

Cytat:
Szatan reprezentuje wszystkie tak zwane grzechy, ponieważ prowadzą do psychicznego, umysłowego i emocjonalnego zadowolenia

Jeśli chodzi o "grzechy" ściśle związane z zaspokojeniem, to tak - prowdzą do zadowolenia. Ale jeśli chodzi o wszystkie inne grzechy - to nie.

Cytat:
Szatan jest najlepszym przyjacielem, jakiego kiedykolwiek Kościół posiadał, ponieważ przez wszystkie te lata dawał mu zajęcie

To po prostu żart, sugerujący, że chrześcijaństwo utrzymało się wyłącznie na skutek straszenia wiernych szatanem i wiecznymi mękami. LaVey nie zwrócił przy tym uwagi, że ludzie nie chcieliby wyznawać takiej religii, bo uznaliby ją za absurdalną i opierającą się na strachu. Być może LaVey nie znał ani jednego chrześcijanina, który na pytanie "Dlaczego jesteś chrześcijaninem i wierzysz w to, czego naucza twoja wiara" odpowiedział "Ponieważ chcę w to wierzyć i zgadzam się z zasadami chrześcijańskimi", a nie "Ponieważ boję się szatana i nie chcę iść do piekła". Każdy prawdziwy chrześcijanin dałby odpowiedź bliższą tej pierwszej, niż tej drugiej. Ale widocznie LaVey o tym nie wiedział.

Do tego odniosę się jeszcze do 11 satanistycznych "przykazań" (LaVey ułożył je dopiero w 1987 roku, a wiec 18 lat po wydaniu Biblii Szatana):
Cytat:
1. Nie dawaj rad ani nie wydawaj opinii póki cię o to nie poproszą.
Do not give opinions or advice unless you are asked.

Zgadzam się z tym. Ale to chyba oznacza, że mało kto chciał słuchać LaVeya, skoro on ustalił taką zasadę :joker: .

Cytat:
2. Nie opowiadaj o swoich problemach innym póki nie jesteś pewien, że chcą tego słuchać.
Do not tell your troubles to others unless you are sure they want to hear them.

Zgadzam się.

Cytat:
3. Kiedy jesteś w cudzym legowisku okazuj szacunek, lub w ogóle tam nie wchodź. When in another's lair, show him respect or else do not go there.

Tak. Przy czym brzmi to bardziej jak napomnienie do tych satanistów, którzy właśnie nie okazywali szacunku.

Cytat:
4. Jeśli gość w twoim legowisku drażni cię, potraktuj go z okrucieństwem i bez litości.
If a guest in your lair annoys you, treat him cruelly and without mercy.

Nie. A przynajmniej - nie całkiem. Zależy, na czym polega to "drażnienie". Reakcja powinna być równa akcji - nie inaczej.

Cytat:
5. Nie zabieraj się do seksu, póki nie dostaniesz wyraźnego sygnału przyzwolenia.
Do not make sexual advances unless you are given the mating signal.

Tak.

Cytat:
6.Nie zabieraj niczego co nie należy do ciebie, chyba, że jest to ciężar dla kogoś i płacze on by go od tego uwolnić.
Do not take that which does not belong to you unless it is a burden to the other person and he cries out to be relieved.

A czy LaVey nie ógł po prostu napisać "nie kradnij"? Tak by było bardziej normalnie. A tak sformułowane brzmi, jakby miało być zinterpretowane w duchu "proszenia się o kradzież" przez kogoś, kto "płacze".

Cytat:
7. Wyraź wdzięczność sile magii, jeśli użyłeś jej z sukcesem by zaspokoić swoje żądze. Jeśli wyprzesz się tej siły po użyciu jej z powodzeniem, stracisz wszystko, co osiągnąłeś.
Acknowledge the power of magic if you have employed it successfully to obtain your desires. If you deny the power of magic after having called upon it with success, you will lose all you have obtained.

Nie używam magii, więc nie wyrazę wdzieczności jej sile :afro: .

Cytat:
8. Nie narzekaj na nic, co jesteś w stanie zmienić.
Do not complain about anything to which you need not subject yourself.

To chyba oczywista i odwiecznie znana zasada.

Cytat:
9. Nie rób krzywdy małym dzieciom.
Do not harm little children.

Jak wyżej. Tylko zboczeńcy krzywdzą małe dzieci.

Cytat:
10. Nie zabijaj zwierząt, chyba, że zostałeś zaatakowany lub jesteś głodny.
Do not kill non-human animals unless you are attacked or for your food.

Tak samo jak dwa poprzednie.

Cytat:
11. Kiedy jesteś na otwartym terenie nie zaczepiaj nikogo. Jeśli ktoś zaczepia ciebie poproś go by przestał. Jeśli nie przestanie, zniszcz go.
When walking in open territory, bother no one. If someone bothers you, ask him to stop. If he does not stop, destroy him.

Dość brutalna zasada. Jak dla mnie - za brutalna. Zresztą - znowu zależy, w jaki sposób by mnie zaczepiał.

Reklama

blue berry 
Zaglądacz

Wysłany: 2007-05-29, 16:47   

Satanizm to sekta. Groźna sekta... Czytałam "Biblię szatana", ale tylko do połowy. Nie chciałam czytać tego do końca. Zaczęłam czytać z ciekawości, a teraz wiem, że trzeb być szaleńcem, aby napisać coś takiego. Brrr...

Cailleach 
Wielki miłośnik literatury

Wysłany: 2007-05-29, 16:59   

Dla mnie satanizm to zabawa dla dzieciaczków którym się nudzi. La Vey zerżnął chociażby z filozofii Hedonizmu i Nietzschego. Cała jego filozofia sprowadza się do tego, rób, żeby ci było dobrze ale pamiętaj o kilku granicach. Nic nowego ani odkrywczego.
Ogólnie sam satanizm w wydaniu La Veya z jego durnymi rytuałami i całą resztą jest nudny. Groźna sekta to mogą być lucyferianie z ich ofiarami z kotów i rozwalaniem grobów - ale, groźni nie znaczy, że inteligentni. A sataniści to banda pozerów, którzy chcą pokazać, że są lepsi niż inni ich widzą -ach jaki ja jestem mroczny i zły.

Hatdastsisi 

Wysłany: 2007-05-29, 22:42   

blue berry napisał/a:
Satanizm to sekta.

Nie powiedziałbym. Jak podaje słownik współczesnego języka polskiego z 1998: "sekta - grupa wyznaniowa (zazwyczaj niezbyt liczna), która oderwała się od jakiejś religii, kościoła i przyjęła własne podstawy wiary oraz zasady organizacyjne; odłam wyznaniowy jakiejś religii". Mimo że, jak pisałem, jestem przeciwnikiem satanizmu, nie nazwałbym go sektą.
blue berry napisał/a:
trzeb być szaleńcem, aby napisać coś takiego

Nie tyle szlaeńcem, ile trzeba chcieć uzyskać rozgłos i propagować destrukcyjną filozofię. Trzeba być przede wszystkim buntownikiem i kontestatorem. No i trzeba mieć poczucie humoru i pewną dozę grafomanii, żeby np. napisać: "O! Ludzie o spleśniałych umysłach; słuchajcie mnie, wy błądzące miliony!" I: "Spoglądam w szklane oko waszego przerażającego Jahwe' szaprię go za brodę; wznoszę szeroki topór i rozpoławiam jego wyżartą porzez robaki czaszkę!"
Cailleach napisał/a:
sataniści to banda pozerów, którzy chcą pokazać, że są lepsi niż inni ich widzą -ach jaki ja jestem mroczny i zły

To chyba raczej nie sataniści, tylko kindermetale ;) . Sataniści LaVeya chyba na ogół nie obnoszą się ze swoją "wiarą", bo wiedzą, że od razu padliby ofiarą ostracyzmu społecznego. Czytałem kiedyś parę tekstów ze strony www.satan.pl i mniej więcej się w tym orientuję.

Cailleach 

Wysłany: 2007-05-29, 23:46   

Hatdastsisi napisał/a:

Cailleach napisał/a:
sataniści to banda pozerów, którzy chcą pokazać, że są lepsi niż inni ich widzą -ach jaki ja jestem mroczny i zły

To chyba raczej nie sataniści, tylko kindermetale ;) . Sataniści LaVeya chyba na ogół nie obnoszą się ze swoją "wiarą", bo wiedzą, że od razu padliby ofiarą ostracyzmu społecznego. Czytałem kiedyś parę tekstów ze strony www.satan.pl i mniej więcej się w tym orientuję.

Ci, z którymi kiedyś utrzymywałam kontakt, dawno wyrośli z wieku kindermetali. Może i z zewnątrz nie afiszowali się tym, ale wynikało przy rozmowie i to najczęściej przy pierwszej. nie wiem czy była to chęć zaimponowania - bo ja jestem satanistą, czy coś innego. Do tego kilku redagowała satan.pl, a czyż tam nie pisze, że mają wielbić ciemność?
Tak przy okazji, LaVey się obnosił,a kindermetal z niego żaden no nie? :>

Hatdastsisi 

Wysłany: 2007-05-30, 10:24   

Cailleach napisał/a:
LaVey się obnosił,a kindermetal z niego żaden no nie?

No tak, bo, po pierwsze, w latach 60. nie było jeszcze gatunku muzycznego, którego słuchają kindermetale, a po drugie, on był założycielem tej całej organizacji. A założyciel grupy religijnej na ogół jest bardziej znany niż zwykły "wyznawca".
Z wikipedii:
Cytat:
Na potrzeby medialno-propagandowe LaVey stworzył mit własnej osoby i sfałszował swój życiorys, dorabiając do niego wydarzenia, które w rzeczywistości nie miały miejsca, a inne fakty przeinaczając.[1] M.in. twierdził, że jego dziadkowie mają korzenie gruzińsko-alzacko-rumuńskie, a jego babka była Cyganką - w rzeczywistości jego rodzina była w większości pochodzenia żydowskiego i przybyła do USA z Węgier, a jego babka była Ukrainką; podawał, że w wieku piętnastu lat został drugim oboistą w San Francisco Ballet Symphony Orchestra - w rzeczywistości taka orkiestra w ogóle nie istniała; głosił, że w 1948 roku był kochankiem Marilyn Monroe - naprawdę jednak nigdy jej nie poznał; miał być konsultantem Romana Polańskiego podczas kręcenia w 1968 roku filmu Dziecko Rosemary i grać w tym filmie rolę Szatana gwałcącego główną bohaterkę - w rzeczywistości nigdy nie znał Polańskiego i nie miał żadnego udziału w kręconym przez niego filmie.[2] Również datę założenia przez siebie Kościoła Szatana zafałszował - określił ją na Noc Walpurgi 1966 - naprawdę jednak Kościół Szatana zaczął się formować pod koniec tegoż roku.

aldante 
Nowicjusz

Wysłany: 2007-06-01, 14:11   

Wiekszosc ludzi, ktorzy uznaja siebie za satanostow nie ma o tym zielonego pojecia, naogladalo sie filmow, ale ludzi, ktorzy naprawde w to wierza moga byc bardzo niebezpiczni. Osobiscie bardzo chcialem przeczytac "Biblie szatana" z ciekawosci, ale ciezko ja dostac (podobnie jak "Mein Kampf").

Cailleach 

Wysłany: 2007-06-01, 18:14   

aldante napisał/a:
Osobiscie bardzo chcialem przeczytac "Biblie szatana" z ciekawosci, ale ciezko ja dostac (podobnie jak "Mein Kampf").

Jak chce ci się czytać te wynurzenia la veya to proszę: http://www.czarymary.pl/cienik/satanizm/satan.html

A jak chodzi o Mein Kampf, to mieli go swego czasu bukiniści w Krakowie, leżał sobie na wierzchu za 30zł. Ale pewnie ostatnio zrobiono czystkę bo nigdzie go nie widziałam. Swoją droga, z tego co nam mówiono na studiach język książki jest fatalny, a treść to klepanie na około tej samej ideologii. Jak chcesz poczytać to jest po angielsku online, wystarczy w google wpisać.

Adjes
Czytelnik

Wysłany: 2007-06-06, 17:27   

80% społeczeństwa uważa, że sataniści to mordercy pijący cielęcą krew i gwałcących dziewice na grobach ;D , jednak tym samym można nazwać człowieka, który zachowuje się tak, jak w głównych założeniach satanizmu LaVeya, a uwierzcie mi, że mnóstwo jest takich ludzi, z pewnością większość z was także.

Detektyw Monk 

Wysłany: 2010-05-14, 13:03   

Może ktoś z Was na Forum słucha zespołów grających metal. Są oczywiście różne odmiany metalu .Jednym z nich jest zespól Behemoth z wokalistą Adamem Darskim -Nergal.Ludzie ,którzy nie znają się na tej muzyce uważają Nergala za złego człowieka ,satanistę ,deprawatora młodzieży . Darski wiele razy mówił,o swej muzyce .Jednak w Polsce nadal trzeba udowadniać ,że się nie jest wielbłądem.

Odpowiedz do tematu