Mikołajek czy Mateuszek?
Mikołajek czy Mateuszek?
    Mikołajek czy Mateuszek?                 FAQ      Szukaj      Użytkownicy   
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: wredna
2006-09-28, 12:58
Mikołajek czy Mateuszek?
Autor Wiadomość
xeroxzerox 
Milczek

Wysłany: 2009-04-21, 20:18   

Mikołajek jest cudowny;D Pamiętam jak w podstawówce spędzałam przerwy czytając w świetlicy książki o nim;) Ilustracje,fabuła,wszystko było świetne;] A nie wiem czy zauważyliście, ale większość dziecięcych bohaterów(z grona tych ciekawszych) jest płci męskiej... Mikołajek, Mateuszek(skąd on? Nie mogę skojarzyć :F ), teraz kupiłam ebooka Tumskiego "Tomkowe historie" i nie zaskoczę was pisząc,że główny bohater jest chłopcem;D A jakie sa ciekawe książki z dziewczynami-rozrabiakami w roli głównej? Znacie jakieś?

Reklama

Saphira14 
Nowicjusz

Wysłany: 2009-04-22, 11:30   

Mikołajek jest świetny:D Dialogi są przekomiczne;D Co do książek z dziewczynami-rozrabiakami, to pierwsza na myśl mi przyszła Pippi Pończoszanka;D

Jaśmina 
Stały czytelnik

Wysłany: 2009-06-28, 12:42   

Oczywiście, że "Mikołajek". "Mateuszka" czytałam fragmentarycznie i nie przypadł mi on do gustu. Wydawało mi się, że autor Mateuszka chciał napisać coś w stylu "Mikołajka", ale zbytnio mu się to nie udało. Bo właśnie "Mikołajek" ma swoisty humor, barwne i ciekawe postaci. Czytałam wszystkie części tej bajki i bardzo mi się podobała, mile ją wspominam i nawet czasami do niej wracam. :D

Yerevin 
Nowicjusz

Wysłany: 2009-07-01, 09:36   

Czytałem "Mateuszka" i "Mikołajka", muszę przyznać, że chyba "Mikołajek" jest lepszy.
Jaśmina napisał/a:
Bo właśnie "Mikołajek" ma swoisty humor, barwne i ciekawe postaci. Czytałam wszystkie części tej bajki i bardzo mi się podobała, mile ją wspominam i nawet czasami do niej wracam.

Też tak sądzę. :) "Mikołajek" ma to coś w sobie "no, bo co w końcu kurczę blade". :)

Zuklin 
Nowicjusz

Wysłany: 2009-07-28, 12:39   

Oczywiście Mikołajek jest lepszy!!! Przeczytałem Nowe Przygody Mikołajka Tom II i musze sie zabrac za Tom I... :) A Mateuszek i jego brat Głupek tez sa Extra.

laszuk
Nowicjusz

Wysłany: 2009-07-31, 23:07   

Mikołajek! I reszta tych szajbusków;p A ilustracje... po prostu świetne:)

bajda 
Czytelnik

Wysłany: 2009-12-07, 16:20   

Mikołajek zdecydowanie. A jeśli miałabym się jeszcze bardziej ograniczać to pięć pierwszych książeczek, wydanych za życia autora. nowe przygody Mikołajka już nie bawią tak bardzo.

prewitt
Zaglądacz

Wysłany: 2009-12-07, 22:45   

Dokładnie, te pierwsze książeczki (wydawane przez Naszą księgarnię) do mnie też jakoś bardziej przemawiają. A fakt, że to właśnie one zostały sfilmowane, chyba świadczy o tym, że twórcy też stwierdzili, że starsze były lepsze...

rockaga 
Czytelnik

Wysłany: 2009-12-09, 18:04   

Uwielbiam Mikołajka. Najlepsza cechą tych historyjek, jest fakt, ze tytułowy mikołaj ma takie same nudne [vel ciekawe] życie jak każdy sześcolatek czy ile on ma tam lat ;]

bajda 
Czytelnik

Wysłany: 2009-12-10, 14:45   

:) Taki rozrabiaka jakich wielu:) Mnie najbardziej rozbraja ta jego niewiedza, słodka naiwność, ze przecież on zawsze jest taki grzeczny i spokojny i dlaczego Pani nie była zadowolona?:) Wicie o czym mówię? Robię sobie powtórkę i zaczęłam czytać pierwszą cześć, s miechu kupa:)

Odpowiedz do tematu