Carlos Ruiz Zafon
Carlos Ruiz Zafon
    Carlos Ruiz Zafon                 FAQ      Szukaj      Użytkownicy   
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: wredna
2007-04-23, 16:28
Carlos Ruiz Zafon
Autor Wiadomość
mario_1970
[Usunięty]

Wysłany: 2005-11-03, 23:48   Carlos Ruiz Zafon

Carlos Ruiz Zafón (ur. 25 września 1964 w Barcelonie) - hiszpański pisarz, z wykształcenia dziennikarz. Od 1994 mieszka w Los Angeles, gdzie poświęcił się pisaniu scenariuszy filmowych i powieściopisarstwu.

Wydał cztery książki dla młodzieży. Za pierwszą z nich, El principe de la niebla ("Książę mgły") otrzymał nagrodę Edebé. Po kolejnych trzech (El palacio de la medianoche, Las luces de septiembre i Marina) postanowił napisać powieść skierowaną do starszych czytelników. Cień wiatru (La sombra del viento), opublikowana w 2001, została przetłumaczona na ponad 30 języków i została opublikowana w 45 krajach. Wśród swoich ulubionych autorów podaje Dostojewskiego, Tołstoja i Dickensa. Ostatnio opublikował swoją najnowszą powieść - Gra anioła, nawiązującą treścią do historii z Cienia wiatru.
wikipedia

Witam,
jestem świeżo po lekturze powieści ,,Cień wiatru", którą wpisałam już na listę moich ulubionych książek.
Polecam ją wszystkim czytelnikom bowiem jest tu co poznawać i przeżywać: losy głównego bohatera ściśle związane z fascynacją ukochaną książką; piękną a zarazem tragiczną miłość; wspaniałą przyjaźń oraz szereg zagadek, które zostaną rozwiązane.
Ale to nie jest zwykły romans ani kolejna powieść detektywistyczna!!!
Klimat tej ksiązki jest po prostu niepowtarzalny. Jeżeli kochacie książki, lubicie ich towarzystwo, to ,,Cień wiatru" MUSICIE przeczytać. Pozdrawiam. Mario

Reklama

yerba
[Usunięty]

Wysłany: 2005-11-26, 10:12   

Telewizja to antychryst i ośmielam się twierdzić, że wystarczą trzy lub cztery pokolenia, a ludzie nie będą wiedzieć, jak się samemu puszcza bąka, człowiek wróci do jaskiń, do średniowiecznego barbarzyństwa i do stanu zidiocenia, z którego pierwotniak pantofelek wyrósł już w okresie plejstocenu. Ten świat nie zginie od bomby atomowej, jak prorokują gazety, ale umrze ze śmiechu, ze strywializowania, z obracania wszystkiego w żart, na domiar złego w bardzo kiepski żart.
Z mądrości życiowych Fermina, Cień Wiatru, Carlos Ruiz Zafón.

Zgadzam się z Mariem. To wyjątkowa książka. Co prawda historia jest jednorazowego użytku, ale za to jeden z bohaterów, Fermin, jest kopalnią niesamowitych obserwacji. Cytat na górze to tylko nieśmiała próbka. Książka została pochłonięta w jeden wieczór (no, dobra - jedną noc), co raczej rzadko mi się zdarza, bo ja lubię delektować się słowem. Niemniej wróciłam do niej jeszcze kilka razy, a to już musi znaczyć, że jest w niej coś wyjątkowego.

jafet 

Wysłany: 2005-12-23, 13:15   "Cień wiatru" Zafón Carlos Ruiz

W swoim życiu przeczytałem całkiem sporo książek - ale ostatnio przeczytałem Cień Wiatru - chciałem tą książkę czytać powoli, delektować się ale niestety po kilku dniach delektowania się książką nie wytrzymałem i przeczytałem ją do końca (skończyłem o 4 nad ranem). Było warto - polecam

Sir_Ace 
Nowicjusz

Wysłany: 2006-01-01, 16:32   

Jestem w trakcie czy raczej kończę książkę. Sam nie wiem co mnie w niej urzekło.

Może to przez tą całą dwutorowość? Z jednej strony poznajemy dalsze losy Daniela a z innej przeszłość Juliana Caraxa usłaną tajemnicami...

Anha 
Nowicjusz

Wysłany: 2006-01-25, 23:06   

Popieram, miałam z nią to samo. Poświęciłam na jej przeczytanie 2 dni uropu :lol2:

Maria
[Usunięty]

Wysłany: 2006-01-25, 23:21   

Witam :D a nadawała by się ta powieść do mojego tematu, a mianowicie: "przedstaw dzieło literackie które odegrało jakąś rolę w życiu bohatera".
Za odpowiedź z góry dziękuje :D
Pozdrawiam
Maria

jafet 

Wysłany: 2006-01-26, 16:02   

Myślę, że tak.
Wybrana książka przez bohatera na cmentarzu książek wpływa zasadniczo na jego życie, wię myślę że możesz podciągnąć tę powieść pod swój temat.

monika255
[Usunięty]

Wysłany: 2006-01-27, 22:29   

Na mnie również bardzo wpłynęła ta książka. Jestem molem książkowym. Z niejednego pieca jadłam (jesli można użyć takiej przenośni do książek), ale po przeczytaniu tak wspaniałej powieści, już nie mogłam czytać żadnej innej. Długo, długo żadna książka nie wydawała mi się godna przeczytania, po Cieniu wiatru.
Czy ktoś od razu podejrzewał kto kryje się pod owym "nadpalonym" jegomościem?

jafet 

Wysłany: 2006-01-27, 22:31   

monika255 napisał/a:
Długo, długo żadna książka nie wydawała mi się godna przeczytania, po Cieniu wiatru.

przeczytaj:
"Kwiat Śniegu i Sekretny Wahlarz" Lisa See

wredna 
..:Out Of Order:..

Wysłany: 2006-04-18, 13:32   

Ja nie dałam rady, przeczytałam kilkadziesiąt stron tej książki i oddałam do biblioteki.

Anieńka 

Wysłany: 2006-05-17, 15:34   

skonczylam :cheers: jestem baaaaaaardzo zadowolnona. fantastyczna ksiazka. dosc gruba, ale nie odpychajaca swoimi rozmiarami. bardzo smutna, czasem straszna ;) ukazujaca historie dwoch mezczyzn, o czym juz ktos wyzej wspomnial.
naprawde bardzo ja polecam. stawiam 6

doritta 
Bywalec bibliotek

Wysłany: 2006-05-17, 18:44   

Jedna z moich ulubionych książek. Pełna smutku, nastrojowa, ciekawa... Przeczytam ją trzeci raz przed wyjazdem w wakacje do Hiszpani... Porównam Barcelonę widzianą oczymi Zafon do Barcelony, którą ja zobaczę :)

tofik 
Nowicjusz

Wysłany: 2006-06-17, 17:47   

Przeczytałam tę książkę rok temu, a nadal, kiedy o niej pomyślę, dostaję gęsiej skórki... dziwne, nie? Zdecydowanie najlepsza, jaką czytałam. Magnetyczna. Wrócę do niej niedługo.

wolny_ptak 
Zaglądacz

Wysłany: 2006-12-15, 19:23   

Książkę szybko się czytało. Wciągnęła od pierwszej strony.
monika255 napisał/a:
Długo, długo żadna książka nie wydawała mi się godna przeczytania, po Cieniu wiatru.
Miałam to samo :) Wszystkie książki jakie zaczynałam odkładałam po paru kartkach. Brakowało im czegoś. Dałam sobie spokój na 2 tyg. i chęć czytania wróciła ze wzmożoną silą :)

Neander 
Rex Mundi

Wysłany: 2006-12-15, 20:00   

Dzisiaj przyszła ale niestaty musi poczekać na swoją kolej ;) Tylko głupi Merlin przysłał mi brszurowe wydanie a zamawiałem w twardych T_T

Reklama

Odpowiedz do tematu