Badź piękna tego dnia. Suknie Ślubne dla Ciebie na ten wyjątkowy dzień
Przesunięty przez: wredna 2007-04-23, 17:28 |
Carlos Ruiz Zafon |
| Autor |
Wiadomość |
wredna
..:Out Of Order:..

|
Wysłany: 2007-02-27, 12:48
|
|
|
Chciałabym Was zapytać od którego momentu książka Was wciągnęła, a odłożona na chwilę na stolik/szafkę/komódkę/biurko krzyczała do Was "czytaj mnie dalej!!"? Chodzi mi nie o konkretną sytuację lecz stronę w przybliżeniu.
Zamierzałam przeczytać "Cień wiatru" jeszcze zanim zaczął się w Polsce "bum" na tę powieść więc trudno powiedzieć, że sugerowałam się zachęcającą reklamą, a następnie się rozczarowałam. Dla mnie książka powinna być ciekawa od początku - niezależnie od tego, czy zaczyna się brutalnym morderstwem, pocałunkiem zakochanych, pięknym opisem Paryża z XVIII wieku, czy zniszczonej powojennej Warszawy- do końca, natomiast w przypadku książki "Cień wiatru" czytamy o chłopcu, którego ojciec zabiera w "sekretne miejsce" aby wybrał sobie, swoją "książkę życia" (co wydaje się ciekawe), następnie przenosimy się w środowisko miejscowych VIPów, którzy wybór Daniela komentują "Hmm..." lub coś w ten deseń, po czym następuje 40 stron, które ciągną się jak flaki z olejem - n/c... Tak więc ponawiam pytanie - od której strony książka jest naprawdę wciągająca? Od setnej strony? 150? 200? 256? Pytam bo może przeskanuję wzrokiem te ciągnące się jak "mordoklejka" nudy i następnie zagłębiając się bardziej w tekst przeczytam książkę do końca.... |
|
|
|
 |
Reklama
|
|
 |
harlequin
Oczarowany poezją i prozą

|
Wysłany: 2007-02-28, 00:11
|
|
|
| wredna napisał/a: | | Chciałabym Was zapytać od którego momentu książka Was wciągnęła |
Ogólnie od początku czytało mi się ją dobrze i szybko bo to raczej niewymagająca historia.
| wredna napisał/a: | | w przypadku książki "Cień wiatru" czytamy o chłopcu, którego ojciec zabiera w "sekretne miejsce" aby wybrał sobie, swoją "książkę życia" (co wydaje się ciekawe), następnie przenosimy się w środowisko miejscowych VIPów, którzy wybór Daniela komentują "Hmm..." lub coś w ten deseń, po czym następuje 40 stron, które ciągną się jak flaki z olejem - n/c... |
| wredna napisał/a: | | Tak więc ponawiam pytanie - od której strony książka jest naprawdę wciągająca? Od setnej strony? 150? 200? 256? Pytam bo może przeskanuję wzrokiem te ciągnące się jak "mordoklejka" nudy i następnie zagłębiając się bardziej w tekst przeczytam książkę do końca.... |
Od 257. Żartuję . A tak poważnie, możesz poczytać do momentu gdy fabuła zacznie urealniać koligacje postaci zamieszanych wokół zdobyczy Daniela. Myślę, że jeśli do 2/3 objętości książki będziesz się nadal męczyła, dalsza lektura nie ma sensu. Poza tym nie bij się w piersi z tego powodu, bądź co bądź nie rezygnujesz z Prousta . Trochę rozumiem pytanie bo ostatnio też poległem przy jednym tytule, i odkładałem książkę z mieszanymi uczuciami.
[ Dodano: 2007-02-28, 09:53 ]
[edit]
Sorry... post pisany w nocy i naciąłem się z ułamkami. Miało być 2/5 a nie 2/3. |
|
|
|
 |
wredna
..:Out Of Order:..

|
Wysłany: 2007-02-28, 11:05
|
|
|
| Zabrzmiało to bardzo sensownie - dziękuję. |
|
|
|
 |
Neander
Rex Mundi

|
Wysłany: 2007-02-28, 15:29
|
|
|
| Cytat: | | wredna napisał/a: | | Chciałabym Was zapytać od którego momentu książka Was wciągnęła |
| harlequin napisał/a: |
Ogólnie od początku czytało mi się ją dobrze i szybko bo to raczej niewymagająca historia.
|
|
Zgadzam się. Wciągnęła mnie ta tajemnica Caraxa |
|
|
|
 |
Dorota_M
Milczek
|
Wysłany: 2007-03-24, 18:35 Carlos Ruiz Zafon "Cień wiatru"
|
|
|
Ksiażka według mnie genialna. Wpadła mi w ręce przez zupełny przypadek i wciągnęła mnie od pierwszego zdania. jedna z nielicznych książek od której nie potrafiłam się oderwac, nawet wobec groźnie zbliżającego się egzaminu . Mnóstwo zagadkowych sytuacji, które nie dają się rozwiązać aż do ostatnich stron.
Polecam gorąco! |
|
|
|
 |
kromeczka

|
Wysłany: 2007-03-29, 14:35
|
|
|
| Właśnie ją skończyłam i przyznam, że nie zachwycilła mnie szczególnie, ot taka zwykła powieść do czytania, ale dla mnie nic szczególnego. Szczególnie naiwne wydawały mi się te historie dwóch miłości. Przyznam, że czasem mnie zaciekawiła, ale z trudem udało mi się ją skończyć. |
|
|
|
 |
danonek
Nowicjusz

Wiek: 23 Dołączyła: 11 Sty 2007 Posty: 7 Skąd: podkarpacie
|
Wysłany: 2007-03-29, 17:51
|
|
|
Książka niezwykła, niesamowita, nadzwyczajna, mogłabym pisac wiele tu na tym forum widze ze wielu po przeczytaniu tej książki jest pod wrazeniem takim samym jak ja , czytałam ją z zaparty tchem i dziekuje Furze że mi ją pożyczyła napewno doniej jeszcze wiele razy powróce, jednak jak narazie tą książką wzbogaciłam jedynie swoj zbiór ebooków...ale wszystko w swoim czasie:D:D:D pozdrawiam:) |
|
|
|
 |
chistaF2
Nowicjusz
|
Wysłany: 2007-06-02, 20:42
|
|
|
| Przeczytałam ją 3 razy i mam zamiar do niej jeszcze powrócić. Jest nieziemska i wciągająca. |
|
|
|
 |
monia
Milczek

|
Wysłany: 2007-06-11, 01:30
|
|
|
| Zgadzam się z większością, jest niziemska.... Poświęciłam jej ostatni moj caly wolny czas i napewno to powtórze...... Polecam |
|
|
|
 |
Kasia
Pochłaniacz książek piłkarski nałóg

Wiek: 22 Dołączyła: 25 Cze 2007 Posty: 757 Skąd: książkolandia
|
Wysłany: 2007-06-26, 10:34
|
|
|
Jeden dzień spędziłam nad tą książką. Mój pierwszy dzień wakacji . nie żałuję ani minuty, bardzo wciąga, jest taka tajemnicza. Niby się nie kończy źle, ale jest smutna, tyle osób było nieszczęśliwywch. Carax, który została sam nie ma nikogo kto by go kochał, nie ma przy sobie kobiety. No i losy jego ukochanej mną wstrząsnęły. Straszne.
Fascynuje mnie Hiszpania jako kraj, i tym chętniej czytałam (chociaż akurat Barcelona to nie to co Kasie lubią najbardziej)
A i postać Fumero złamał tyle istnień a i tak popadł w niepamięć. |
|
|
|
 |
Kas_j_aN
Nowicjusz

|
Wysłany: 2007-06-26, 11:31
|
|
|
To ja się wyłamię, jako jedna z niewielu tutaj...
Nie skończyłam czytać tej książki. Z początku byłam zakochana w narracji, bohaterach, (w Barcelonie to już wcześniej ), w tajemnicy tchnącej wprost z każdej strony "Cienia wiatru". I nagle misternie tkana opowieść, mimo że cały czas była dla mnie po prostu dobrze napisanym czytadłem, stała się płaska i naciągana. Utknęłam chyba w połowie, stwierdziwszy, że na książki przewidywalne szkoda mi czasu.
Moja przygoda z tą książką potwierdziła tylko moją niechęć do bestsellerów |
|
|
|
 |
Camena
Bywalec bibliotek

|
Wysłany: 2007-06-26, 11:55
|
|
|
| Kas_j_aN napisał/a: | | I nagle misternie tkana opowieść, mimo że cały czas była dla mnie po prostu dobrze napisanym czytadłem, stała się płaska i naciągana. |
Też mam podobne odczucia. Mimo to dotrwałam do końca i cieszę się z tego, od pierwszych stron wiedziałam, że ta śliczna opowieść w gruncie rzeczy mnie nie zaskoczy. Ale były wakacje, dużo wolnego czasu, a lektura typowo letnia, lekka, przyjemna. Zarazem mi się podobała, jak i nie podobała. Moja mama jest w niej zakochana, a ja tę książkę po prostu przeczytałam. |
|
|
|
 |
wiedzma
Nowicjusz

|
Wysłany: 2007-07-11, 10:29
|
|
|
| Cytat: | | Ksiażka według mnie genialna |
całkowicie się zgadzam Bardzo mi się podobała i w ogóle lubię książki o książkach
| Cytat: | | Chciałabym Was zapytać od którego momentu książka Was wciągnęła, a odłożona na chwilę na stolik/szafkę/komódkę/biurko krzyczała do Was "czytaj mnie dalej!!"? |
ja tę książkę odkładałam na biurko chyba 3-4 razy, (w ciągu całej lektury) i za każdym razem darła się "czytaj mnie dalej!!" wydaje mi się, ze ta książka jest bardzo wciągająca i intrygująca, trudno domyślić się dokładnego zakończenia |
|
|
|
 |
Kasia
Pochłaniacz książek piłkarski nałóg

Wiek: 22 Dołączyła: 25 Cze 2007 Posty: 757 Skąd: książkolandia
|
Wysłany: 2007-07-11, 11:42
|
|
|
| EJ czy ja jakaś nienormalna jestem, ja jakoś czytałąm cięgiem, może dlatego, ze po sesji miałam głód lektury innej niż podręczników. Ale mi "Cień wiatru" migiem się czytało |
|
|
|
 |
Ludovic
Nowicjusz
|
Wysłany: 2007-07-14, 09:41
|
|
|
| "Cień wiatru" należy do moich ukochanych książek. Historia strasznie wciągająca już od pierwszej kartki. Tajemnicza i mroczna Barcelona na tle losów pokrętnych losów Daniela i Fermina. Moim zdaniem ta książka to więcej niż tylko zwykłe "czytadło". Posiada wprost niesamowity klimat. |
|
|
|
 |
|
|
|
|
|