Carlos Ruiz Zafon
Carlos Ruiz Zafon
    Carlos Ruiz Zafon                 FAQ      Szukaj      Użytkownicy   
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  

Badź piękna tego dnia. Suknie Ślubne dla Ciebie na ten wyjątkowy dzień

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: wredna
2007-04-23, 17:28
Carlos Ruiz Zafon
Autor Wiadomość
Isgenaroth 
Pochłaniacz książek

Wysłany: 2009-12-27, 11:17   

Invissible napisał/a:
Natomiast potem planuję znaleźć coś mniej znanego, żeby porównać. :)

No z tym możesz mieć problem, ponieważ te trzy książki, które wymieniłaś, to jedyne wydane w Polsce. Ponadto przed Mariną, która powstała w 1999r (czyli dużo wcześniej niż Cień i Gra) autor napisał jeszcze bodajże trzy powieści, które jak i sama Marina, były adresowana do młodszych czytelników.

Reklama

Miejsce na reklame!
victoria27 
Nowicjusz

Wysłany: 2009-12-29, 23:47   

Czytam "Cień wiatru" ;)
To moja pierwsza książka tego autora. Trafiłam całkiem przypadkiem, bo akurat ktoś oddawał w bibliotece, więc posatwnowiłam wybadać ;)
Jestem w około 1/3.. Jeszcze się nie zdążyłam się wciągnąć, lecz podoba mi się ; >

magicOne
Nowicjusz

Wysłany: 2010-01-08, 03:48   

Nie wiem jak ktos moze zarzucac kiczowatosc Zafonowi. To chyba oznaka tego, ze tak naprawde nie zna sie na literaturze. Fakt, ze niektorzy wola beznadziejnie nudna i prosta dzisiejsza literature, ale trzeba miec jakis instynkt, zeby odroznic, ze cos jest dobre mimo, ze nie w twoim guscie. Bo tak, uwazam, ze ksiazki Zafona nie sa dzisiejsze. Stylem pisania, jezykiem, slownictwem, krojeniem charakteru niebanalnych bohaterow przypomina mi ksiazki z polowy lat dwudziestych, gdzie moim zdaniem przecietny wowczas pisarz, pisal lepsze ksiazki niz popularny autor dzisiejszy. Dzisiejsza literatura jest taka przesiaknieta realizmem a nawet odlamy fantastyki musza sie stykac z brutalna, codzienna rzeczywistoscia. Madry czytelnik szuka cos wiecej niz zwierciadla wlasnego swiata. Szuka ucieczki od tego co przykre dookola. Czyli nie pochlania sie w historie o wojnach swiatowych - bo dostrzeglem, ze wiekszosc czytanych recenzji ksiazek w mojej lokalnej gazecie w mniejszy lub wiekszy sposob traktuja o drugiej wojnie swiatowej. Jakby nie mozna bylo stworzyc samemu lepszego tla historii. Przede wszystkim nie wypatruje bohaterow banalnych, ktorzy jak zwykly, przecietny czlowiek bzykaja kogo popadnie, pija, pala, cpaja, maja bardzo ubogie slownictwo. I przede wszystkim to, co mnie uderza w tej prostocie wspolczesnej literatury to to, ze nie ma w niej zadnej barwy opisow. Tzn. wszystko opisywane jest z mala dawna glebii szczegolow. Piekna kobieta to tylko piekna kobieta - bez zadnych podzialow na czesci pierwsze, okreslajace jej urode. Gdy jakis czas temu czytalem "Pani Bovary" Flauberta i majac przed oczami wszystkie dzisiejsze opowiesci, ktore przeczytalem to mialem wrazenie jakiejs traumy. Myslalem sobie jaka przepasc dzieli dzisiejsza literature miedzy ta 19 wieczna, ktora uznaje za doskonala. Wydaje sie, ze z czasem wszystko powinno zmierzac ku lepszemu, ale niestety z ksiazkami tak nie jest. Za duzo sie dzisiaj ich wydaje i nieraz odczuwam wrazenie, ze sam bym lepiej napisal niz przecietny dzisiejszy pisarz.

Zmierzam do tego, ze Zafon jest jednym z nielicznych dzisiaj pisarzy, ktorzy uciekaja od tego schematu dzisiejszej prostoty. Widac, ze jest zaczarowany 19 wieczna literatura. Ze jego nauczycielami byli Dickens, Tolstoj, Verne, Dumas czyli Ci absolutnie mistrzowie piora. Moze jego opowiesci nie sa na miare Nobla, bo nie poruszaja zadnych problemow egzystencjalnych, nie pokazuja czlowieka w pelni swej krasy jako slabego, sklonnego do ulomnosci i zwyczajnych ludzkich odruchow - nie koniecznie szachetnych, ale ja wole te niebanalne opowiastki Zafona. Jego bohaterzy sa chociaz "jacys". Sa szlachetni i w mojej glowie bardziej prawdziwi niz przecietny, dzisiejszy czlowiek.
Mowie to, bo naprawde brakuje mi dzisiej takiego Dickensa, czy Dumasa. A Zafon jest taka drobna namiastka tego, co mi brakuje. I nie moge zrozumiec ludzi, ktorzy okreslaja go jako kiczowatego. Juz rozumiem, ze mozna sie czepiac Coelho o madrosci, ktore moze wymyslec kazdy z nas, ale nie Zafona...

Isgenaroth 
Pochłaniacz książek

Wysłany: 2010-01-08, 07:43   

magicOne napisał/a:
Nie wiem jak ktos moze zarzucac kiczowatosc Zafonowi. To chyba oznaka tego, ze tak naprawde nie zna sie na literaturze. Fakt, ze niektorzy wola beznadziejnie nudna i prosta dzisiejsza literature, ale trzeba miec jakis instynkt, zeby odroznic, ze cos jest dobre mimo, ze nie w twoim guscie. Bo tak, uwazam, ze ksiazki Zafona nie sa dzisiejsze.

Wszystko ładnie napisałeś, ale pamiętaj z gustami się nie dyskutuje. Każdy ma swoje prawo, do wyrażenia zdania. A ilu ludzi, tyle poglądów. Mnie do Zafona nie musisz namawiać. Ja czytając Cień wiatru, byłem oczarowany. Dzięki tej powieści, zacząłem czytać inne książki a niżeli thrillery i kryminały. I nigdy tego nie będę żałował. Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę wielu "takich" pisarzy.

Mary Jules 
Stały czytelnik

Wysłany: 2010-01-11, 22:14   

Czytałam "Cień wiatru".
Ten tytuł strasznie mnie wyniszczył. Może dlatego, że czytałam go w trochę... nieodpowiednim momencie życia. Ale nie żałuję, absolutnie nie żałuję.
Na początku od razu wciągnął mnie w świat Daniela. Później strony już same uciekały, akcji jako takiej właściwie nie było... Było wiele pięknych słów, bardzo mądrych, a w głowie tylko pytania "Kto? Jak? W jakim celu? O co chodzi?" i powstrzymywanie się od zerknięcia na koniec.
I ten dreszczyk emocji.
Te malownicze wyobrażenia. I uroczy Fermin Romero de Torres.
Bardzo, bardzo na tak. :>

Yoggobela. 
Stały czytelnik

Wysłany: 2010-01-16, 17:11   

Przeczytałam Marinę i Cień Wiatru. Uwielbiam! Nie mogę się doczekać aż wejdą na polski rynek kolejne powieści Zafóna.

kermit
Nowicjusz

Wysłany: 2010-01-19, 14:54   

Uwielbiam zarówno "Marinę" jak i "Cień wiatru" , pamiętam dokładnie każdą minutę, którą im poświeciłam- to był cudowny okres:) Nie mogę doczekać się kolejnych książek Carlosa Ruiza Zafona

Catthrine 
Milczek

Wysłany: 2010-01-19, 19:47   

Zarówno "Marina" jak i "Cień Wiatru" wywarły na mnie ogromne wrażenie, przeczytałam je jednym tchem. Natomiast "Gra Anioła" C.R. Zafona już mnie tak nie zachwyciła.

Matti88
Nowicjusz

Wysłany: 2010-01-25, 09:44   

Ja najpierw czytalem Gre Anioła i mozna powiedziec, ze przeczytalem ja jednym tchem. Choc koncowka mnie lekko"zniesmaczyla". No ale zaraz potem siegnalem po Cien wiatru, ktory juz mi sie tak nie podobal, byl napisany tym samym schematym i juz na poczatku mozna bylo sie domyslec wielu rzeczy..

Alanonka 
Czytelnik

Wysłany: 2010-01-25, 10:10   

Ja najpierw przeczytałam Cień wiatru, dopiero, pod koniec lektury zrozumiałam, ze dałam sie porwac paru bzdurom fabularnym, ale targnało emocjami porządni. Czytałam te ksiażke jak w gorączce, a potem gorączka sapdła i zacżał się chłodny rachunek niedociagnięć. Po Grę Anioła siegnełąm , la epoczuąłm, z ejest wtórna i obybyło sie bez emocji. Moze gdyby ksiażki barzdiej sie od siebie rózniły? MOze gdybym czytałą je w odstepie kilku lat, byłoby inaczej.

Isgenaroth 
Pochłaniacz książek

Wysłany: 2010-01-25, 10:32   

Najlepsze jest to, że wielu czytelników narzeka na książki Zafona a czytają je jednym tchem. To w końcu jak to jest? To tandeta, którą jednak czytamy z wypiekami na twarzy, czy książki, które pozostają w pamięci na lata?

Alanonka 
Czytelnik

Wysłany: 2010-01-26, 08:20   

Jeśli to do mnie to prostujE- nie narzekam na jego ksiażki, dokonujac wyboru czytelniczego staram sie zanleźć cos oryginalnego, coś , co lekko zalatuje realizmem magicznym, tajemniczoaścia, lub zaskakuje przewtrotnoscią inetelketualna autora. O omoim pozytywnym stosunku do Zafona śiwadczy chocby fakt, że siegnełam po jego drugą ksiażke. Chyba czasem wstyd sie przyznac, że zachwyca! Bo zaraz potem chcesz powiedzieć , ale to mógł zrobić lepiej, a tamto było bez sensu....hi,hi taka ludzka przewrotnosć.

Matti88
Nowicjusz

Wysłany: 2010-01-27, 12:23   

Sa ksiazki, ktore czyta sie dobrze i nie zostaja w pamieci i taki, ktore czyta sie dobrze i zostaja na bardzo dlugo w pamieci. Dla mnie ksiazki Zafona sa tymi pierwszymi;)

Alkohol 
Nowicjusz

Wysłany: 2010-01-29, 17:50   

Wyraźnie widzę, że Zafone sprzedaje się jak ciepłe bułeczki. Mój post znajdzie się na dwudziestej stronie! niewielu pisarzy wzbudza takie zainteresowanie. A pomyśleć, że po natknięciu się na "Cień wiatru" miałem wrażenie, że odkryłem "Święty Graal" niczym główny bohater Daniel odkrył "Cień wiatru" na cmentarzu zapomnianych książek...

Olbrzymie zainteresowanie jakie wzbudza książka nie świadczy wcale o tym, że jest to jakaś kiczowata opowiastka. Osobiście bardzo mnie urzekł zarówno styl w jakim została napisana książka (stylizacja) jak i interesujący bohaterowie i przepełniona tajemniczością fabuła.
Lektura godna polecenia.

Isgenaroth 
Pochłaniacz książek

Wysłany: 2010-01-29, 19:24   

Alkohol napisał/a:
Olbrzymie zainteresowanie jakie wzbudza książka nie świadczy wcale o tym, że jest to jakaś kiczowata opowiastka. Osobiście bardzo mnie urzekł zarówno styl w jakim została napisana książka (stylizacja) jak i interesujący bohaterowie i przepełniona tajemniczością fabuła.
Lektura godna polecenia.

W pełni się z Tobą zgadzam. Ja sam, oczekuje niecierpliwie i z ciekawością kolejnej książki Zafona. Nic nie wiadomo niestety kiedy ona będzie i o czym będzie opowieść. Pożyjemy, zobaczymy.

Odpowiedz do tematu