|
Małgorzata Gutowska - Adamczyk |
| Autor |
Wiadomość |
B.P.
Życie jest piękne...

|
Wysłany: 2005-09-24, 17:51 Małgorzata Gutowska - Adamczyk
|
|
|
Polecam wszystkim bez wyjątku książkę "Niebieskie nitki" Małgorzaty Adamczyk-Gutowskiej; to historia nastoletniej dziewczyny; jej rodzina się rozpada, mieszka kątem u babci i prababci w zrujnowanym "pałacu", boryka się z niezrozumieniem wśród rówiesników, poszukuje przyjaźni i miłości. Szuka odpowiedzi na nurtujące ją pytania o wartosci uniwersalne.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Reklama
|
|
 |
lora89
Wielbiciel słowa pisanego

|
Wysłany: 2005-10-28, 16:02
|
|
|
Nie czytałam, ale chętnie przeczytam! |
|
|
|
 |
JustaK
Zaglądacz

|
Wysłany: 2005-12-27, 13:52
|
|
|
| Świetna ksiażka!!Polecam również wczesniejsza ksiązke tej samej autorki "110 ulic"... |
|
|
|
 |
Anka20
Zaglądacz

|
Wysłany: 2006-07-01, 12:06
|
|
|
| świetna książka. polecam. |
|
|
|
 |
madzIALena
Czytelnik

|
Wysłany: 2006-07-01, 16:23
|
|
|
Ja skończyłam ją czytać zaledwie tydzień temu.Naprawde bardzo mi się podobała. Jedna z lepszych książek młodzieżowych-jak dla mnie Szczególnie zaciekawiła mnie postać Buni - czyli prababci Linki . Strasznie mnie wciągneła poniewaz bardzo interesująca była takze znajomość doktora z "joamalem-jaszczurem" czyli mamą Linki.No cóż,nie bede tu całej treści przedstawiac...
Gorąco polecam!
POzdr |
|
|
|
 |
B.P.
Życie jest piękne...

|
Wysłany: 2006-08-11, 10:17 "220 Linii" Małgorzata Gutowska - Adamczyk
|
|
|
"220 Linii" Małgorzata Gutowska - Adamczyk: "Dwunastoletni Mikołaj, jeżdżąc warszawskimi autobusami, aby poznać tereny coraz dalej położone od rodzinnego domu, odkrywa również własną drogę do dorosłości. W czasie swych wędrówek poznaje znaczenie miłości i przyjaźni, ucząc się jednocześnie czerpać z nich radość i znosić nieuchronnie związane z nimi burze. W jego życie wdziera się także prawdziwa pasja - muzyka - mająca ogromny wpływ na jego życie, za którą niekiedy trzeba zapłacić dotkliwą cenę. Bohater staje też nieoczekiwanie wobec fenomenu śmierci. Magiczne tytuły rozdziałów i magiczna wędrówka po autobusowych pętlach doskonale wpisują się w symboliczną warstwę tej pełnej uroku powieści, a znakomita polszczyzna, humor i ciepło są jej dodatkowymi atutami."
Nowa szkoła, pierwsza złamana ręka, pierwsza miłość... i pierwsze, wszelkiego dorosłego bycia początki. „220 linii” to pełna uroku opowieść o zwyczajnych ludziach i ich zwykłych problemach. Konfliktach pokoleń, wzajemnym niezrozumieniu, ale też uczuciach, potrzebach i sile, która pcha nas wciąż do przodu. Która nie pozwala na opieszałość, szczególnie gdy jest się nastolatkiem. Lektura nie tyle obowiązkowa, co raczej zwyczajnie dobra, a co najistotniejsze, spisana świetnym językiem, co sprawia, że do czytania raczej nie trzeba nakłaniać. Polecam.
Czekam na kolejną książkę Małgorzaty Gutowskiej - Adamczyk
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
bluenile
Wielbiciel słowa pisanego

|
Wysłany: 2007-12-05, 13:56
|
|
|
| czytalam "220 linii" oraz "niebieskie nitki" i musze przyznać że ta pierwsza bardziej mi się podobała. |
|
|
|
 |
Arisa Kanesaka
Nowicjusz

Wiek: 19 Dołączyła: 13 Sty 2008 Posty: 37 Skąd: sprzed komputera
|
Wysłany: 2008-01-18, 21:52
|
|
|
W wakacje podczas jednej z moich wizyt w bibliotece przypadkiem wpadła mi w ręce książka "Niebieskie nitki". Zachwyciła mnie. CUDOWNA. Pięknie napisana, a sama historia jeszcze lepiej opowiedziana. Żywi bohaterowie. Naprawdę, jedna z lepszych książek o młodzieży, dorosłych i o konflikcie pokoleń. Gorąco polecam! Niesamowita. Nie mogłam z jej powodu spać. Bardzo dużo myślałam o niej. A takie moje zachowanie o czymś świadczy . Muszę chyba poszukać pozostałych książek pani Gutowskiej- Adamczyk. |
|
|
|
 |
Zul
Zaglądacz

Wiek: 18 Dołączyła: 22 Sty 2008 Posty: 83 Skąd: Spod mostu
|
Wysłany: 2008-02-03, 22:30
|
|
|
Z książek tej autorki jako pierwsze trafiły do mnie "Niebieskie nitki" - i to ta właśnie pozycja wywarła na mnie największe wrażenie... Momentami zabawna, czasem wzrusza do łez... nie jest aż tak lekka jak inne książki młodzieżowe tej autorki, jednak mnie wciągnęła do reszty.
A co do "110 ulic" i "220 linii" - czytało sie łatwo lekko i przyjemnie, jednakowoż czegoś mi w tych książkach brakowało. |
|
|
|
 |
dziobas
Czytelnik
|
Wysłany: 2008-06-22, 19:38
|
|
|
Moją ulubioną książką tej autorki są "Niebieskie nitki", chociaż "110 ulic" - też fantastyczne . Z tego, co wiem, to już niedługo ma wyjść następna powieść Małgorzaty Gutowskiej - Adamczyk "13 Poprzeczna"... Ja czekam z niecierpliwością. Już chyba za STARA jestem na takie książki, ale naprawdę warto je czytać - ta autorka potrafi zainteresować i zauroczyć . |
|
|
|
 |
OlusssSdz
Nowicjusz

|
Wysłany: 2008-07-21, 23:01
|
|
|
Własnie dzisiaj przeczytałam "110 ulic" i bardzo mi sie spodobało, tym bardziej że (chociaż jestem dziewczyną) znalazłam pewne podobieństwa miedzy mną, a głównym bohaterem :):) |
|
|
|
 |
Śiwatłocień
Stały czytelnik

Wiek: 16 Dołączyła: 20 Lip 2008 Posty: 298 Skąd: z przeceny
|
Wysłany: 2008-07-22, 11:24
|
|
|
Jeszcze pamiętam, ja leżam chora na zaplanie oskrzeli i umilałam sobie czas "220 liniami" (to były piękne czasy ). Niestety na inne się nie napotkałam w naszej bibliotece . |
|
|
|
 |
killer
Czytelnik

|
Wysłany: 2008-07-22, 11:55
|
|
|
| tej autorki czytałam tylko "220 linii" i bardzo mi sie podobało |
|
|
|
 |
karola_120
Milczek
|
Wysłany: 2008-07-24, 19:06
|
|
|
Bardzo lubię powieści tej pisarki. "220 linii" to kontunuacja "110 ulic" . Pierwsza część bardziej mi się podobała, może dlatego, że jest o moim mieście. Poza tym zakochałam się w książce pt. "Serenada" również Gutowskiej-Adamczyk, która opowiada o młodej dziewczynie Kaśce Zalewskiej, niespełnionej aktorce Teatru lalek w Bialymstoku, która rozpaczliwie poszukuje lepszego stanowiska, a także...miłości. Gorąco polecam przeczytanie. |
|
|
|
 |
Nimfa
Zaglądacz

Wiek: 14 Dołączyła: 03 Cze 2008 Posty: 54 Skąd: stąd nie widać
|
Wysłany: 2008-07-25, 15:12
|
|
|
| Tak jakoś niedawno przeczytałam '220 linii', bo - ciekawe, dlaczego - spodziewałam się czegoś naprawdę dobrego. Mimo chęci niezbyt mi się podobało... Książka ciągnęła się, pomimo, że już mogła się skończyć. |
|
|
|
 |
|
|