Małgorzata Gutowska - Adamczyk
    Małgorzata Gutowska - Adamczyk                 FAQ      Szukaj      Użytkownicy   
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość
B.P. 
Życie jest piękne...

Wysłany: 2005-09-24, 17:51   Małgorzata Gutowska - Adamczyk

Polecam wszystkim bez wyjątku książkę "Niebieskie nitki" Małgorzaty Adamczyk-Gutowskiej; to historia nastoletniej dziewczyny; jej rodzina się rozpada, mieszka kątem u babci i prababci w zrujnowanym "pałacu", boryka się z niezrozumieniem wśród rówiesników, poszukuje przyjaźni i miłości. Szuka odpowiedzi na nurtujące ją pytania o wartosci uniwersalne.

Pozdrawiam :D

Reklama

lora89 
Wielbiciel słowa pisanego

Wysłany: 2005-10-28, 16:02   

Nie czytałam, ale chętnie przeczytam! ;)

JustaK 
Zaglądacz

Wysłany: 2005-12-27, 13:52   

Świetna ksiażka!!Polecam również wczesniejsza ksiązke tej samej autorki "110 ulic"...

Anka20 
Zaglądacz

Wysłany: 2006-07-01, 12:06   

świetna książka. polecam.

madzIALena 
Czytelnik

Wysłany: 2006-07-01, 16:23   

Ja skończyłam ją czytać zaledwie tydzień temu.Naprawde bardzo mi się podobała. Jedna z lepszych książek młodzieżowych-jak dla mnie :) Szczególnie zaciekawiła mnie postać Buni - czyli prababci Linki :) . Strasznie mnie wciągneła poniewaz bardzo interesująca była takze znajomość doktora z "joamalem-jaszczurem" :P czyli mamą Linki.No cóż,nie bede tu całej treści przedstawiac...
Gorąco polecam!

POzdr

B.P. 
Życie jest piękne...

Wysłany: 2006-08-11, 10:17   "220 Linii" Małgorzata Gutowska - Adamczyk

"220 Linii" Małgorzata Gutowska - Adamczyk: "Dwunastoletni Mikołaj, jeżdżąc warszawskimi autobusami, aby poznać tereny coraz dalej położone od rodzinnego domu, odkrywa również własną drogę do dorosłości. W czasie swych wędrówek poznaje znaczenie miłości i przyjaźni, ucząc się jednocześnie czerpać z nich radość i znosić nieuchronnie związane z nimi burze. W jego życie wdziera się także prawdziwa pasja - muzyka - mająca ogromny wpływ na jego życie, za którą niekiedy trzeba zapłacić dotkliwą cenę. Bohater staje też nieoczekiwanie wobec fenomenu śmierci. Magiczne tytuły rozdziałów i magiczna wędrówka po autobusowych pętlach doskonale wpisują się w symboliczną warstwę tej pełnej uroku powieści, a znakomita polszczyzna, humor i ciepło są jej dodatkowymi atutami."

:D Nowa szkoła, pierwsza złamana ręka, pierwsza miłość... i pierwsze, wszelkiego dorosłego bycia początki. „220 linii” to pełna uroku opowieść o zwyczajnych ludziach i ich zwykłych problemach. Konfliktach pokoleń, wzajemnym niezrozumieniu, ale też uczuciach, potrzebach i sile, która pcha nas wciąż do przodu. Która nie pozwala na opieszałość, szczególnie gdy jest się nastolatkiem. Lektura nie tyle obowiązkowa, co raczej zwyczajnie dobra, a co najistotniejsze, spisana świetnym językiem, co sprawia, że do czytania raczej nie trzeba nakłaniać. Polecam.

Czekam na kolejną książkę Małgorzaty Gutowskiej - Adamczyk :!:

:sunny: Pozdrawiam.

bluenile 
Wielbiciel słowa pisanego

Wysłany: 2007-12-05, 13:56   

czytalam "220 linii" oraz "niebieskie nitki" i musze przyznać że ta pierwsza bardziej mi się podobała.

Arisa Kanesaka 
Nowicjusz

Wysłany: 2008-01-18, 21:52   

W wakacje podczas jednej z moich wizyt w bibliotece przypadkiem wpadła mi w ręce książka "Niebieskie nitki". Zachwyciła mnie. CUDOWNA. Pięknie napisana, a sama historia jeszcze lepiej opowiedziana. Żywi bohaterowie. Naprawdę, jedna z lepszych książek o młodzieży, dorosłych i o konflikcie pokoleń. Gorąco polecam! Niesamowita. Nie mogłam z jej powodu spać. Bardzo dużo myślałam o niej. A takie moje zachowanie o czymś świadczy :pirat: . Muszę chyba poszukać pozostałych książek pani Gutowskiej- Adamczyk.

Zul 
Zaglądacz

Wysłany: 2008-02-03, 22:30   

Z książek tej autorki jako pierwsze trafiły do mnie "Niebieskie nitki" - i to ta właśnie pozycja wywarła na mnie największe wrażenie... Momentami zabawna, czasem wzrusza do łez... nie jest aż tak lekka jak inne książki młodzieżowe tej autorki, jednak mnie wciągnęła do reszty.
A co do "110 ulic" i "220 linii" - czytało sie łatwo lekko i przyjemnie, jednakowoż czegoś mi w tych książkach brakowało.

dziobas 
Czytelnik

Wysłany: 2008-06-22, 19:38   

Moją ulubioną książką tej autorki są "Niebieskie nitki", chociaż "110 ulic" - też fantastyczne :) . Z tego, co wiem, to już niedługo ma wyjść następna powieść Małgorzaty Gutowskiej - Adamczyk "13 Poprzeczna"... ;) Ja czekam z niecierpliwością. Już chyba za STARA jestem na takie książki, ale naprawdę warto je czytać - ta autorka potrafi zainteresować i zauroczyć :) .

OlusssSdz 
Nowicjusz

Wysłany: 2008-07-21, 23:01   

Własnie dzisiaj przeczytałam "110 ulic" i bardzo mi sie spodobało, tym bardziej że (chociaż jestem dziewczyną) znalazłam pewne podobieństwa miedzy mną, a głównym bohaterem :) :):)

Śiwatłocień 
Stały czytelnik

Wysłany: 2008-07-22, 11:24   

Jeszcze pamiętam, ja leżam chora na zaplanie oskrzeli i umilałam sobie czas "220 liniami" (to były piękne czasy :P ). Niestety na inne się nie napotkałam w naszej bibliotece :( .

killer 
Czytelnik

Wysłany: 2008-07-22, 11:55   

tej autorki czytałam tylko "220 linii" i bardzo mi sie podobało

karola_120
Milczek

Wysłany: 2008-07-24, 19:06   

Bardzo lubię powieści tej pisarki. "220 linii" to kontunuacja "110 ulic" . Pierwsza część bardziej mi się podobała, może dlatego, że jest o moim mieście. Poza tym zakochałam się w książce pt. "Serenada" również Gutowskiej-Adamczyk, która opowiada o młodej dziewczynie Kaśce Zalewskiej, niespełnionej aktorce Teatru lalek w Bialymstoku, która rozpaczliwie poszukuje lepszego stanowiska, a także...miłości. :) Gorąco polecam przeczytanie.

Nimfa 
Zaglądacz

Wysłany: 2008-07-25, 15:12   

Tak jakoś niedawno przeczytałam '220 linii', bo - ciekawe, dlaczego - spodziewałam się czegoś naprawdę dobrego. Mimo chęci niezbyt mi się podobało... Książka ciągnęła się, pomimo, że już mogła się skończyć.

Odpowiedz do tematu