|
Książki dla młodzieży warte polecenia |
| Autor |
Wiadomość |
play122
Milczek
|
Wysłany: 2010-07-04, 21:30
|
|
|
Ja osobiscie przeczytałam stosy książek
Najbardziej mi sie podobała seria ksiązek harry potter j.k rowling
Ale inne tytuły wam podam tez swietne ksiazki
Nienazyceni
Wieczna noc
Naznaczona zdradzona wybrana
Eragon i inne czesci
Saga zmierzch
atramentowe serce
Królowa wilków cały tom \
Polecam |
|
|
|
 |
Reklama
|
|
 |
elenka4
Nowicjusz
|
Wysłany: 2010-07-04, 22:36
|
|
|
Podobało mi się wiele książek ale najfajniejsze to były te
Zwierzenia georgii nicolson- ta książka jest the best!!!!!!!!
seria nie dla mamy nie dla taty lecz dla każdej małolaty- te też warto przeczytać
Kumpelki, randki i ....- są ok
Jesli lubicie książki o wampirach to mam też kilka spoko tytułów takich jak "Wampiry z Morganville", "Naznaczona" i reszta sagi, "Pamiętniki wampirów", "Świat nocy" no i oczywiście trylogia "Dary anioła" Cassandry Clare:
*Miasto kości
*Miasto popiołów
*Miasto szkła
Choć w trylogii "dary anioła" to dużo o wampirach nie ma tylko jest o łowcach, demonach, wyklętych itp. ale i tak jest świetna;)!!! |
|
|
|
 |
pauu
Milczek
|
Wysłany: 2010-07-05, 17:18
|
|
|
Strasznie wszystkim polecam książki Federico Moccia
- Trzy metry nad niebem - opowiada o pierwszej miłości, problemach. Babi jest dziewczyną z dobrego domu a Step to chuligan na motorze. Książka bardzo mnie wciągnęła i zmierzam ją przeczytać po raz drugi W niektórych momentach naprawdę śmieszna:)
- Tylko Ciebie chcę - kontynuacja "Trzech metrów" , niestety bardzo mnie rozczarowała. Ale jest nieprzewidywalna więc polecam każdemu kto lubi takie nieprzewidywalne zakończenia |
|
|
|
 |
Marie Minn
Czytelnik

|
Wysłany: 2010-07-05, 19:18
|
|
|
| Wszystkim dziewczynom, które miały albo mają zaburzenia odżywiania, które są wiecznie na diecie, które mają problem z akceptacją swojego wyglądu polecam "Dietę (nie)życia" Karoliny Otwinowskiej. Autorka opisuje w książce swoją walkę z anoreksją, która niszczyła ją przez wiele lat. Dla niektórych książka może być przestrogą, innym może pomóc walczyć z chorobą i dać nadzieję na wygraną. |
|
|
|
 |
Baba Jaga
Milczek
|
Wysłany: 2010-07-06, 18:44
|
|
|
Moje ulubione ;
- Harry Potter
- Zmierzch
- Liceum Avalon
- Jeżycjada
- Władca Pierścienia
- Felix, Net i Nika
- Pamiętnik Księżniczki
- Bezsennik
- Jacqueline Wilson
- Małgorzata Karolina Piekarska
- Ewa Nowak
- Katarzyna Majgier
- Mroczne Materie
- Pan Samochodzik
- Atramentowa Trylogia
- Seria o Laurze Leander
- Fistaszki
- Mikołajek
- Dziewczynka z Szóstego Księżyca
- Opowieści z Narnii
- Seria o Merle
Te książki są bezwstydnie faworyzowane, i zajmują honorowe miejsce w mojej bilbioteczce : ) |
|
|
|
 |
Rita
Zaglądacz

|
Wysłany: 2010-08-02, 19:47
|
|
|
| Po przeczytaniu "Angel, dziecko ulicy", mogę ją gorąco polecić. Książka napisana jest prostym językiem, a jednak prawdziwa, momentami wstrząsająca i bardzo ciekawa. Opowiada o dziewczynie, którą sytuacja rodzinna zmusiła do życia na ulicy. |
|
|
|
 |
Ciarolka
Milczek
|
Wysłany: 2010-08-05, 21:56
|
|
|
Przeczytałam naprawdę wiele książek dla młodzieży i chciałabym polecić:
Angie Sage seria Septimus Heap (Zakazana magia, Smoczy lot, Duch królowej, Tajemna wyprawa): opowiada o przygodach młodego czarodzieja
książki Kate Brian: naprawdę zabawne książki opowiadające o życiu różnych dziewczyn
książki Meg Cabot : jak wyżej
PC Cast, Kristin Cast "Naznaczona": szesnastolatka zostaje naznaczona i udaje się do Domu Nocy aby przejść Przemianę w wampira ( na razie przeczytałam tylko tę część więć tylko ją polecam)
Lauren Weisberger "Diabeł ubiera się u Prady": dziewczyna z małego miasta przeprowadza się do Nowego Jorku i zaczyna prace w redakcji gazety o modzie - jednak jej szefowa to "szefowa z piekła rodem" - to niby nie jest książka młodzieżowa, ale bardzo przyjemnie się ją czyta więc myślę, że wszystkie nastolatki ja polubią
Justin Somper seria "Wampiraci" opowiada o rodzeństwie, które zostały same na świecie i znalazły się w świecie piratów i piratów-wampirów 9uwielbiam tę serię! Każdą część czytałam z zapartym tchem)
To nie jest oczywiście wszystko co mogę polecić ale na razie pamiętam tylko tyle. Jeśli czytaliście te książki to napiszcie co o nich myślicie |
|
|
|
 |
Bazik
Milczek
|
Wysłany: 2010-08-08, 16:08
|
|
|
Czytałam "Diabeł ubiera się u Prady", a jako, że książka mi się spodobała, od razu poszły za nią kolejne dwie tej samej autorki. Póki co napisała ona cztery książki (w czym jednej - "Amerykańskie dziewczyny poszukują szczęścia" - jest jedynie współautorką i właśnie tej nie miałam okazji jeszcze trzymać w rękach).
Jestem w stanie polecić i ręczyć za to, że książki Lauren Weisberger się spodobają. Pisane fajnym językiem, życiowe, zaskakujące, zabawne. Świetne.
17 sierpnia wychodzi w Ameryce kolejny tytuł autorki, ale na przetłumaczenie pewnie długo trzeba będzie czekać. Póki co jednak wrzucam tytuły książek autorki i mam nadzieję, że wpadną one w Wasze ręce.
- "Diabeł ubiera się u Prady"
- "Portier nosi garnitur od Gabbany"
- "W pogoni za Harrym Winstonem"
Odchodząc od Lauren, wczoraj zaopatrzyłam się w "Drugie życie Bree Tanner", jako, że chciałam zobaczyć co Stephenie jest jeszcze w stanie wymyślić oraz w "Nigdy nie będę Francuzem (choćbym nie wiem jak się starał)" Marka Greenside'a. Tytuł mnie zaciekawił, a czy tak samo będzie z treścią - pewnie dam znać jak skończę. |
|
|
|
 |
bajda
Czytelnik

|
Wysłany: 2010-08-11, 12:54
|
|
|
| Ostatnio bardzo spodobały mi się ksiażki Melissy Marr. Dla młodzieży będą w sam raz, w końcu głównymi bohaterkami są w nich nastolatki. Tytuły to "Królowa lata" i "król mroku". to książki fantasy żeby była jasność:) |
|
|
|
 |
Flossie
Bywalec bibliotek

Wiek: 14 Dołączyła: 25 Kwi 2010 Posty: 327 Skąd: Biblioteka
|
Wysłany: 2010-08-23, 10:25
|
|
|
Całkiem godne polecenia jest Miasto kości, oczywiście dla tych co lubią szczyptę magii i fantastykę. |
|
|
|
 |
black_sunshine
Oczarowany poezją i prozą

|
Wysłany: 2010-08-23, 16:46
|
|
|
Godzina pąsowej róży Marii Krüger,
Słoneczniki Haliny Snopkiewicz (IMO druga część nie warta rzucenia nań okiem, pierwsza świetna). |
|
|
|
 |
Flossie
Bywalec bibliotek

Wiek: 14 Dołączyła: 25 Kwi 2010 Posty: 327 Skąd: Biblioteka
|
Wysłany: 2010-08-23, 17:31
|
|
|
| Klasa pani Czajki - M.K. Piekarska |
|
|
|
 |
Julka :)
Nowicjusz
|
Wysłany: 2010-08-30, 13:33
|
|
|
Ostatnio przeczytałam książki o Arabii Saudyjskiej. Naprawdę - wstrząsające. Jeżeli ktoś lubi tamte klimaty, lub w ogóle ich nie zna - polecam. Ja przeczytałam
- "Księżniczkę" Jean P. Sasson
- książkę Carmen Bin Ladin (nie pamiętam tytułu).
Na prawdę dobre. Czyta się bardzo szybko. A przede wszystkim ukazują odmienną kulturę Arabów. Całkowitą dyskryminację kobiet.
A z przyjemniejszej literatury polecam:
- serię o Harrym Potterze
- sagę "Zmierzch"
- książki Ewy Nowak
- klasykę zagraniczną, np. "Wichrowe wzgórza"...
|
|
|
|
 |
|
|