Czarna Księga Inkwizycji.
    Czarna Księga Inkwizycji.                 FAQ      Szukaj      Użytkownicy   
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość
zlakolysanka 
Bywalec bibliotek
DM 4ever!

Wysłany: 2005-11-12, 20:35   Czarna Księga Inkwizycji.

Polecam tą książke. Zawiera najsłynniejsze procesy związane z inkwizycją m.in słynne "polowanie na czarownice" oraz proces Joanny d'Arc.

Reklama

Marcin 
Milczek

Wysłany: 2006-05-30, 16:15   

Widzę, że ten temat nie cieszy się dużą popularnością, pomimo, że jest bardzo interesujący. Co prawda nie czytałem twojej książki, ale interesuje mnie geneza inkwizycji, społeczne przyczyny procesów o czary. Jeżeli masz nadal ochotę podjąć ten temat to napisz.

grelson
Nowicjusz

Wysłany: 2006-06-28, 20:32   

Hmm muszę poszukać tej książki bo bardzo interesuje mnie ten temat.

Cupamon 
Nowicjusz

Wysłany: 2006-06-28, 21:31   

Jeśli interesuje cię temat to polecam książke Bernarda Gui, który był inkwizytorem, prawdziwą postacią, opisaną w Imieniu róży. Napisał on coś na kształt podręcznika inkwizycji. Wymienia np. jakie kary należały się za jaką herezję. Ja czytałem to w wydaniu, które opatrzono sporym wstępem, również dostarczającym wielu ciekawych faktów. Ogólnie polecam.

czebulka 
Stały czytelnik

Wysłany: 2006-07-15, 16:59   

Przeczytałam ją, również polecam. Inkwizycja to kontrowersyjny temat, a ta książka wiele wyjaśnia. Zrozumiałam na czym polegał mechanizm inkwizycyjny. W "CKI" przedstawiony jest przebieg procesu m.in. brata Giordana Bruna, Galileusza, Michele Serveta, i innych, o Joannie zakolysanka już wspomniała. Jest też troche o inkwizycji w Polsce i radzajach tortur jakie niegdyś stosowano.

kubekszachisty 
Zaglądacz

Wysłany: 2006-07-20, 17:36   

---> Marcin. Interesuje sie tematem Inkwizycji i procesów czarownic, pisze bowiem prace na ten temat. Moge Ci wiec polecic dość obszerną liste książek. Wspomniane przez zlakolysanke opracowanie, jest ciekawe, ale chcac poznac dokladne mechanizmy jakimi kierowala sie inkwizycja papieska warto zajrzec do
:study: Baigent. M., Inkwizycja. Prawdziwa historia walki z herezją i czarami od XII wieku do czasów współczesnych, Warszawa 2003
:study: Bylina S., Ruchy heretyckie w średniowieczu, Wrocław 1991
:study: Baschwitz K, Czarownice. Dzieje procesów o czary, warszawa 1971 ->osmielam sie stwierdzic, ze to jedna z najlepszych jesli nie najlepsza ksiaHaasler Rzka naukowa poswiecona historii inkwizycji.
:study: Grabowski I., Postepowanie inkwizycyjne przeciw heretykom
:study: Haasler R, Zabójcy Boga->nalezy jednak pamietac, ze jest to autor bardzo negatywnie nastawiony do KKat, wiec nalezy czytac jego ksiazki z pewnym dystansem

Polecam oczywiscie lekture ksiazki:Mlot na czarownice" jednego z bardziej znanych podrecznikow inkwizycji.

Jesli ktos jest zainteresowany tematem, chetnie wymienie sie informacjami, jak rowniez bibliografią. --->kontakt mailowy :)

Bohun 
Stały czytelnik

Wysłany: 2007-09-09, 19:00   

Witam
Temat już "miniony", ale warto go odświeżyć i podać kilka pozycji dotyczących Inkwizycji, rozwiewających wiele mitów i kłamstw dotyczących tejże. Najnowszą pozycją jest książka Pawła Krasa "System inkwizycyjny w średniowiecznej Europie"-bogato udokumentowana praca. Druga książkę którą bym polecił to Henry Kamen "Inkwizycja Hiszpańska"-autor, mimo, że, nie jest entuzjastycznie nastawiony do Kościoła katolickiego, to rozwiewa sporo mitów i niepotwierdzonych wcześniej plotek o inkwizycji. Dodać można książkę Vittorio Messoriego pod przewrotnym tytułem "Czarne karty Kościoła", po której to lekturze nie wszystkie okażą się takie czarne, podobnie jak książka Rino Cammillieri "Prawdziwa historia inkwizycji"-niegruba, ale ciekawa. Z polskich autorów warto byłoby przeczytać Romana Konika "W obronie Świętej Inkwizycji"-książka bodajże sprzed 2 lat (Konik jest dr filozofii i adiunktem w Katedrze Estetyki Instytutu Filozofii na Uniwersytecie Wrocławskim). W roku 1989 wydano książkę Leszka Białego "Dzieje inkwizycji hiszpańskiej"-wyważona, a jak na tamte lata już nie zakłamana-dostępna w bibliotekach.
pozdrawiam
Bohun

rumcajs 
Bywalec bibliotek

Wysłany: 2007-09-10, 16:02   

A zainteresowanym nieco mniej naukowym podejściem do tematu, a bardziej ludźmi Świetej Inkwizycji polecam genialną pozycję p.t. "Torquemada" Jerzego Cepika. Jest to zbeletryzowana biografia jednego z najbardziej znanych hiszpańskich (a zarazem światowych) inkwizytorów. Mocno osadzona w faktach historycznych, ukazuje Torquemadę jako człowieka również szarpanego wątpliwościami na temat słuszności swego postępowania. Warto spojrzeć również na inkwizytorów jak na ludzi osadzonych w mrocznych czasach.

Hatdastsisi 
Wielbiciel słowa pisanego

Wysłany: 2007-09-14, 15:43   

Co do Czarnej księgi inkwizycji, to nie czytałem tej książki, ale o inkwizycji traktuje również m.in. książka Nigela Cawthorne'a Bardzo prywatne życie papieży. Co do książek traktujących o samej inkwizycji, to czytałem tylko W obronie świętej inkwizycji Romana Konika, i trochę się zawiodłem, że ten autor jednak wybiela inkwizycję - co prawda nie aż tak, jak np. Rafał Ziemkiewicz czy Waldemar Łysiak, ale jednak.
Czytałem parę tekstów o inkwizycji opierajacych się na książkach historyka Henry'ego Charlesa Lei.
Cupamon napisał/a:
książke Bernarda Gui, który był inkwizytorem, prawdziwą postacią, opisaną w Imieniu róży

Tak, przy czym dodałbym jeszcze, że on został zdemonizowany przez Eco. Został przedstawiony jako bezduszny, diaboliczny fanatyk ogarnięty żądzą mordu, podczas gdy w rzeczywistosci on więce osób uniewinnił niż posłał na stos.
kubekszachisty napisał/a:
Baigent. M., Inkwizycja. Prawdziwa historia walki z herezją i czarami od XII wieku do czasów współczesnych, Warszawa 2003

michael baigent, który razem z Richardem Leighem i jakmś tam trzecim napisał również książkę Święty graal, święta krew, nie jest wiarygodnym autorem. Np. we wspomnianej ksiażce za jeden z głównych dodowów na to, że Jezus był żonaty, przytacza to, że na weselu w Kanie galilejskiej gospodarz przywołał pana młodego, któremu powiedział, że to on zachował dobre wino do tej pory, pomijając fakt, że gospodarz nie wiedział, że to Jezus zamienił wodę w wino, i fakt, że Jezus został na to wesele zaproszony, tak więc nie mógł być panem młodym, bo inaczej by go nikt nie zapraszał - bo i po co? Pominął również fakt, że kiedy św. Paweł pisał List do Koryntian w sprawie m.in. celibatu i małżeństwa, to cytując pytanie koryntian, dlaczego nie wolno brać im ze sobą niewiasty, jak to robią Kefas i pozostali apostołowie, to oni nie wymienili wśród tych żonatych Jezusa - bo przecież gdyby wiedzieli, że Jezus był żonaty, to oni by na pewno posłużyli się jego przykładem na poparcie swojego zdania nt. małżeństwa. Tymczasem tak nie było.
Tak więc Baigent i 'prawdziwa historia" czegoś niekoniecznie idą w parze.
Poza tym, w ogóle to inkwizycja nie miała wiele wspólnego z polowaniem na czarownice. Z tego, co wiem, to tylko dwóch inkwizytorów - autorzy Malleus Maleficarum, Heinrich Kramer i Jakob Sprenger - było jednocześnie łowcami czarownic; Kramer posłał na stos ponad 200 kobiet. Pozostali inkwizytorzy jednak nie zajmowali się sprawami o czary, tylko o herezję.

Łowcą czarownic był za to Kalwin, który w 1545 w Genewie kazał spalić za czary, bez żadnego sądu, 34 kobiety, i Anglik Matthew Hopkins, który posłał na szubienicę ponad 200 osób oskarżonych o czary.

Galhen 
Nowicjusz

Wysłany: 2007-09-14, 17:44   

Książka jest rzeczywiście bardzo ciekawa, gorąco polecam nawet tym, co nie specjalnie się interesują historią. Wokół Inkwizycji krąży wiele dziwnych opowieści, które często z prawdą nie mają nic wspólnego. Książka "Czarna Księga Inkwizycji" ukazuje wiele rzeczy we właściwym świetle. Podręcznik Gui też polecam :)

gwiazdka* 
Mól książkowy

Wysłany: 2010-07-05, 19:15   

rumcajs napisał/a:
A zainteresowanym nieco mniej naukowym podejściem do tematu, a bardziej ludźmi Świetej Inkwizycji polecam genialną pozycję p.t. "Torquemada" Jerzego Cepika. Jest to zbeletryzowana biografia jednego z najbardziej znanych hiszpańskich (a zarazem światowych) inkwizytorów. Mocno osadzona w faktach historycznych, ukazuje Torquemadę jako człowieka również szarpanego wątpliwościami na temat słuszności swego postępowania.

Przeczytałam właśnie zalecaną książkę. Zgadzam się z większością powyższej wypowiedzi, przyznam tylko, że nigdzie nie zauważyłam wątpliwości Torquemady. Facet był święcie przekonany o swojej nieomylności, kierowała nim przede wszystkim pycha i właśnie przekonanie o racji, że cel uświęca środki. A książka, pomimo powagi tematu i dość drastycznych opisów, watra polecenia i przeczytania.

malyneczka 
Miłośnik literatury
Historyczka xD

Wysłany: 2010-07-09, 21:27   

Jeśli chodzi o beletrystykę to świetna jest seria o Nicolasie Eymerichu :) Nie mogłam się oderwać :)

user 
Zaglądacz

Wysłany: 2010-07-09, 22:47   

malyneczka napisał/a:
Jeśli chodzi o beletrystykę to świetna jest seria o Nicolasie Eymerichu :) Nie mogłam się oderwać :)

noo podpisuje się pod tym , własnie czytam , z tym że to czysta fantastyka.

Odpowiedz do tematu