William Shakespeare
William Shakespeare
    William Shakespeare                 FAQ      Szukaj      Użytkownicy   
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: wredna
2007-09-30, 21:53
William Shakespeare
Autor Wiadomość
stephendedalus 
Książkowy fascynat
infinite jester

Wysłany: 2008-12-17, 21:45   

Wydaje mi się, że nie chodzi o żadne konkretne dzieło, tylko o to, żeby ładnie sparafrazować zwrot "sytuacja o niemal zerowym prawdopodobieństwie" - ale faktycznie był tam Szekspir, nikt inny.

Nie wiem gdzie to mogłem przeczytać, u Eco może? Ale mógłbym przysiąc, że kilka razy się już z tym powiedzeniem zetknąłem.

Reklama

sQra 
cinnamon girl

Wysłany: 2008-12-17, 21:48   

stephendedalus napisał/a:
Wydaje mi się, że nie chodzi o żadne konkretne dzieło
Ja spotkałam się z tym, że małpki mogą napisać wszystkie dzieła Szekspira.

aszesze 
Nowicjusz

Wysłany: 2008-12-17, 22:03   

stephendedalus napisał/a:
Wydaje mi się, że nie chodzi o żadne konkretne dzieło, tylko o to, żeby ładnie sparafrazować zwrot "sytuacja o niemal zerowym prawdopodobieństwie" - ale faktycznie był tam Szekspir, nikt inny.

chodzi o to, ze te sonety byłyby większym nieprawdopodobieństwem... dlatego ciekawa jestem, jak to było puszczone w obieg. bo widzisz, od biedy małpy też mają swoje hierarchie i walki o władzę, dlatego jakimś mistycznym sposobem mogłaby ta małpka przedstawic swoje własne dzieje:--)

cossynieur 
Oczarowany poezją i prozą

Wysłany: 2008-12-17, 23:08   

Ja słyszałem wersję z Hamletem (prawdopodobieństwo, że małpa waląca niekontrolowanie w klawisze, napisze "Hamleta" dąży do zera), gdzieś na matematyce chyba.

Notabene, dlaczego właśnie Szekspir? Jakby tam wstawił np. "Iliadę", prawdopodobieństwo spadłoby jeszcze niżej ;>

stephendedalus 
Książkowy fascynat
infinite jester

Wysłany: 2009-02-24, 23:16   

aszesze, właśnie sobie przeglądam O literaturze Umberta Eco i on tam w eseju o Borgesie pisze, że to właśnie u niego (tzn. Borgesa, nie pisze jednak, w jakim utworze) pojawia się małpa, która wali na oślep w klawiaturę i udaje jej się napisać, uwaga - Boską komedię! Tak więc, jeśli Eco się nie myli, Szekspir nie miał pierwotnie z tym przykładem nic wspólnego.

Remek 
Pochłaniacz książek

Wysłany: 2009-03-08, 22:30   

Dzisiaj przeczytałem ,,Sen nocy letniej" i jest to chyba mój nowy ulubiony utwór Szekspira świetny klimat, język i jak zwykle piękne tłumaczenie pana Barańczaka :)

quadrifolium
Milczek

Wysłany: 2009-06-06, 14:28   

Dla wszystkich tych, którzy lubią wstrząsnąć czasem włócznią, dla tych co czasem ją biorą ze sobą, bądź idą z nią cały czas, a szczególnie dla tych co dopiero zamierzają.

Dzieła Wszystkie tłum. Macieja Słomczyńskiego za 99zł (allegro)

mati93 
Stały czytelnik

Wysłany: 2009-06-09, 21:03   

Jeden z moich ulubionych poetów, słodycz i gorycz zarazem. Uwielbiam jego twórczość.

sara9571 
Nowicjusz

Wysłany: 2009-07-16, 12:01   

Mam bardzo duży szacunek dla pana Williama Shakespeare za romea i julię bardzo mi sie podobała ta książka jest on bardzo wciągająca jak dla mnie mam zamiar przeczytac ja jeszcze raz . Jak dlamnie jest SUPER !!

Valance 
Zaglądacz

Wysłany: 2009-07-16, 16:55   

sara9571 napisał/a:
Mam bardzo duży szacunek dla pana Williama Shakespeare za romea i julię bardzo mi sie podobała ta książka jest on bardzo wciągająca jak dla mnie mam zamiar przeczytac ja jeszcze raz . Jak dlamnie jest SUPER !!

Nie tylko dla Ciebie ;) . Mnie William Shakespeare również urzekł pisząc Romea i Julię, dzięki którym zyskał sławę.

Mary Jules 
Stały czytelnik

Wysłany: 2009-07-16, 22:51   

Bo ja wiem. Romea i Julię czytałam kilka razy, ale dość dawno, kiedy srel jeszcze byłam. Może dlatego mi się nie podobała. :scratch:

Podobał mi się Hamlet.

Teorie dotyczące W. Shakespeare'a właściwie mają swoje uzasadnienie w tym dziele. Splecione w nim są dwa zupełnie różne style pisarskie. Czytając, ma się wrażenie, że utwór pisały dwie różne osoby.

Przeszkada mi też tyle śmierci. Ja rozumiem, to tragedia. Ale dlaczego aż tyle? Tak jakoś... mało przejmująco są one opisane. "Panie, ten i tamten nie żyją." "Och, Panie tamten również nie żyje". Śmierci jakoś do mnie nie przemówiły.

kayleigh 
Nowicjusz

Wysłany: 2009-07-16, 23:22   

Moje ulubione dramaty Szekspira to (w tej kolejności):
1. Król Lear
2. Makbet
3. Tytus Andronikus
4. Hamlet
5. Burza
6. Poskromienie Złośnicy
7. Sen nocy letniej

PS A kto czytał "Hamleta" Stanisława Wyspiańskiego? Ja kiedyś zarwałam noc przed egzaminem z poetyki, bo nie mogłam się oderwać. Wizja wystawienia tego dramatu i jego odczytanie przez Wyspiańskiego jest ucztą dla naszej wyobraźni i wspaniałym, niemal dekonstrukcyjnym, aktem analizy utworu!

Phantom13 
Czytelnik

Wysłany: 2009-07-19, 11:52   

Twórczość Szekspira jest... fascynująca
Z jego dzieł najbardziej podobały mi się:
- "Romeo i Julia"
- "Hamlet"
- "Sen nocy letniej"
:D

bella2001 
Stały czytelnik

Wysłany: 2009-08-13, 22:51   

Wstyd się przyznać ale czytałam tylko "Sen nocy letniej", ale niedługo będę musiała przeczytać też "Romeo i Julię" bo to nasza lektura w drugiej gimie. Cóż "Sen.." był bardzo fajny, choć liczyłam na bardziej poplątane miłosne intrygi:P w połowie książki przewidziałam czym się skończy...

Juana 
Nowicjusz

Wysłany: 2010-01-13, 21:43   

William Shakespeare i jego działa to moja wielka pasja.
Pierwszym przeczytanym przeze mnie dramatem był- a jakże!- Makbet. Pamiętam, że zaczytywałam się w nim na przerwach bodaj w ósmej klasie szkoły podstawowej (ja jeszcze z tamtej "epoki").
Od tego czasu mam doń ogromną słabość. Moje ulubione?
- Makbet
- Hamlet
- Wiele hałasu o nic
- Juliusz Cezar
- Romeo i Julia
- Poskromienie złośnicy

Odpowiedz do tematu