Intruz - Stephenie Meyer
Intruz - Stephenie Meyer
    Intruz - Stephenie Meyer                 FAQ      Szukaj      Użytkownicy   
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Intruz - Stephenie Meyer
Autor Wiadomość
paula49 
Nowicjusz

Wysłany: 2009-02-26, 16:39   Intruz - Stephenie Meyer

Mam pytanie związane z ''Intruzem''...
Tą książkę napisała Stephenie z myślą o dorosłych...a ja dorosłą nie jestem..(jeszcze) :)

Co ta książka ma w sobie takiego że jest przeznaczona dla dorosłych?
Czy mogłabym nie zrozumieć treści książki??

Chcę sobie ja kupić ale nie wiem czy będę rozumieć to co Meyer chciała przekazać w tej powieści..:/

Czy już ktoś spotkał się z tą książką lub ja przeczytał???
Jeśli tak to bardzo proszę żebyście powiedzieli co myślicie o tej książce i powiedzieli coś konkretnego na jej temat..:):) :bounce:

Reklama

paula49 
Nowicjusz

Wysłany: 2009-03-26, 18:12   

Hey no!!
Nikt tego nie czytał czy co??:/

Jak tak to chce znac opinie na temat tej ksiazki!:)

Suzzy 
Mól książkowy

Wysłany: 2009-03-28, 07:31   

Opinie na temat tej książki znalazły się w temacie o Stephenie Meyer :) Ale proszę bardzo, krótkie podsumowanie moich opinii i odpowiedź na Twoje pytanie.
Intruz jest rzekomo kierowany do starszego czytelnika, ale w rzeczywistości spokojnie nadaje się dla młodszych osób. Nie ma tam nic trudnego odnośnie stylu czy tematyki, nie ma szczególnej brutalności ani scen erotycznych. Wątek miłosny jest przedstawiony w sposób odrobinę bardziej dojrzały, nie jest to już licealny romans, ale miłość ludzi dorosłych - chociaż młodych - do tego postawionych w sytuacji ekstremalnej i wymagającej poświęceń. Bardziej się też uczucia okazuje niż tylko o nich dosłownie mówi, dzięki czemu wydają się one prawdziwsze, bardziej wzruszające a mniej przesadzone.
Myślę, że mimo młodszego wieku każdy może spokojnie sięgnąć po tą książkę i przeczytać ją z przyjemnością. Mi podobała się nawet bardziej niż Zmierzch.

paula49 
Nowicjusz

Wysłany: 2009-03-30, 12:44   

dzieki za informacje xD
myslałam ze juz nikt nie napisze:)

Ania_nn5 
Nowicjusz

Wysłany: 2009-05-30, 16:23   Intruz

Przeczytałam wszystkie ostatnio modne książki tej autorki i mimo , że do młodzieży się nie zaliczam (już niestety :-) ) to byłam pod urokiem tych książek, bohaterów :-) . Teraz jestem świeżo po przeczytaniu Intruza i hymmm podobała mi się. Wzruszająca. Może nie powaliła mnie na kolana ale czytałam z przyjemnością.

Kasia 
Pochłaniacz książek
piłkarski nałóg

Wysłany: 2009-05-30, 16:39   

Mam ochotę na tą książkę... chyba będę musiała wysupłać fundusze i nabyć ;P

buchmaniaczka 
Nowicjusz

Wysłany: 2009-06-02, 18:21   

czytałam tę książkę, z resztą nie raz i jestem zachwycona
niby zwykła poplątana historia miłosna + inwazja obcych ale naprawdę może się podobać
polecam

owcowata 
Zaglądacz

Wysłany: 2009-06-02, 18:31   

Ja po sadze Zmierzchu nie sądziłam ze coś mnie mile zaskoczy ,sięgnęłam po Intruza i początek był taki sobie ,ale wystarczy poczekać świetnie wciąga ,polecam,polecam ,cieszy mnie to ze autorka nie bawi sie w książki zwykłego rozmiaru tylko daje konkretna porcje czytania :) )

buchmaniaczka 
Nowicjusz

Wysłany: 2009-06-02, 18:33   

fakt, początek był mało zachęcający ale całość wciąga

sonea 
Zaglądacz

Wysłany: 2009-06-12, 11:39   

To prawda, początek może troszkę nudnawy, ale póżniej nie zauważysz upływu czasu, kiedy już się wkręcisz. W Zmierzchu pomysł bardziej mi się podobał, ale za to wykonanie w Intruzie jest o wiele lepsze. Inny styl i ogóle. Polecam :D

Sheen 
Zaglądacz

Wysłany: 2009-06-23, 18:29   

Moim zdaniem Intruz to w żadnym wypadku książka tylko dla dorosłych. Niby, co tam takiego jest. Ogólnie to pomysł bardzo mi się spodobał, tylko szkoda, że nie wykorzystany. Tak dużo można było wymyśleć, pokombinować coś z tymi duszami, ale liczę, że w kolejnych częściach coś tam jeszcze Stephenie stworzy. Intruz bardzo mi się podobał. Spoiler? Ryczałam na końcu jak bóbr i... wiem, że nie można było tego zakończyć inaczej, ale taki cukier? Ratunku! Kiedyś dostanę cukrzycy przez te książki Meyer. Chociaż przyznaję i tak czekam na kolejne części.

Magabunga 
Milczek

Wysłany: 2009-06-27, 12:17   Re: Intruz - Stephenie Meyer

Ta ksiązka jest naprawde fajna, co prawda miałam sie chote po niej poryczeć ze względu na to ze jej ksiązki po przeczytaniu zawsze takie są. To fakt - duzo cukru, ale taki ma styl Meyer.
Nie, nie uwazam ze jest dla drosłych, calkowicie jest dla młodszych. Tak jak ktos przede mną napisał - jest tam pokazana miłosc doroslych i nie jest przesadzona jak w cyklu zmierzch chociaz tą ksiązke bardzo lubie. Poprostu jest to milosc bardziej pradopodobna, dlatego jest tak ksiązka wzruszając, bo az zazdroscimy im tego szczescia jakie zawsze spotyka bohaterów w ksiązkach tej autorki. :cyclops:

nisiek
Milczek

Wysłany: 2009-06-28, 11:28   

też nie jestem "dorosła" ale przeczytałam tę książkę. Jest naprawde świetna. Mówi o istacie człowieka, o śmierci jak i o miłości. Jest to książka o tym jak dusze opanowały świat a namiastaka ludzi "walcząca" jeszcze o swoją planetę ukruwa się w jaskinich na pustyni. Dusze tworzą wręcz utopijny świat, świat doskonały, gdzie nie ma przemocy, jest tylko wzajemna miłość i powszechny szacunek. Nakłania do refleksji nad przemijającym życiem i nad tym jak każda chwila naszego życia jest ważna, nie do zmarnowania. Mocno są tam opisane więzi między ludźmi a duszami, miłość niezważająca na gatunek, jak dla drugiej osoby można się poświęcić nie bacząc na swoje dobro, altruizm czy poprostu miłość ? Książka warta uwagi. Wciągająca treść przyciąga czytelnika nie pozwalając się oderwać i długo po zakończeniu lektury zapomnieć o niej !

bella2001 
Stały czytelnik

Wysłany: 2009-07-07, 21:38   

Przeczytałam i powiem, że mi się podobała. Jak na ksiązkę dla dorosłych to była świetna! Rzeczywiście początek nie był obiecujący, ale bardzo mi się podobało. Na końcu się popłakałam.

Uwaga! Ta książka wzrusza!

Sussanah 
Nowicjusz

Wysłany: 2009-10-20, 18:57   

Książka bardzo przyjemna. Polubiłam postać Wandy i Melanie, aż przykro było sie rozstawać. Choć ksiażka nie powala na kolana to polecam na wolny sobotni wieczór ;)

Odpowiedz do tematu