|
 |
|
Fajne ksiażki fantastyczne ? |
| Autor |
Wiadomość |
monika15003
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-07-30, 16:48 Fajne ksiażki fantastyczne ?
|
|
|
Uwielbiam czytać książki fantastyczne, co polecicie ? |
|
|
|
 |
Reklama
|
|
 |
Firo
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-07-30, 18:07
|
|
|
Wiesz, polecenie to jedno, polubienie to drugie Ja osobiście uwielbiam high i heroic fantasy, dlatego znam i cenię tutuły tylko z tego przedziału. Nie wiem jaki masz gust, ale z całą odpowiedzialnością, mogę ci nawinąć:
1. Wiedźmin (pewnie czytałaś )
2. Księga Całości - Feliksa Kresa, "Północna Granica" itp.,
3. "Smok Wojny" - Christopher Rowley,
4. "Stojący Kamień" - Rateliff John D.,
5. "Hobbit, czyli tam i spowrotem" - J.R.R. Tolkien (jego jedyna prócz "Powrotu Króla" udana powieść wg. Mnie),
6. "Śmierć Nekromanty" - Martha Wells,
Z mojej strony to wszystko, a co Ty z tego polubisz, to kwestia tylko i wyłącznie co tak naprawdę lubisz. Zamiast zakładać takie tematy radził bym wejść tu: link , albo pójść do biblioteki i zagłębić się w dział Miecz i Magia (fantasy)
Miłej lektury. |
|
|
|
 |
Scharlotte
Nowicjusz
|
Wysłany: 2010-07-31, 12:23
|
|
|
Fantastyka to bardzo ogólnie powiedziane, więc nie wiem, czy przepadasz za fantasy, czy science fiction... Ale tak ogólnie to polecam:
"Harry Potter"
"Dziedzictwo"
"Dary Anioła"
"Szeptem"
"Upadli"
"Zmierzch"
"Pamiętniki Wampirów"
"Pieśniarz Wiatru"
"Tunele"
Może określisz bardziej, czy szukasz o wampirach, duchach, aniołach, krasnoludach albo czarodziejach. Będzie łatwiej znaleźć coś odpowiedniego. |
|
|
|
 |
Firo
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-07-31, 13:30
|
|
|
| Scharlotte napisał/a: | "Harry Potter"
"Dziedzictwo"
"Dary Anioła"
"Szeptem"
"Upadli"
"Zmierzch"
"Pamiętniki Wampirów"
"Pieśniarz Wiatru"
"Tunele" |
Sory Scharlotte, ale muszę ją ostrzec. A więc, masz co prawda 14 lat, ale chyba (mam taką nadzieję) nie jesteś jedną z tych rozwrzeszczanych nastolatek kochających literaturę tak płytką jaką niewątpliwie jest "Zmierzch" czy "Dziedzictwo". W tytułach tych postacie nie mają ogólnego zarysu, one, jakby to ująć, "nie żyją naprawdę!" co w powieściach fantasy jest absolutną podstawą. Odnośnie fabuły to powiedzmy sobie szczerze, najlepsza nie jest... Przyznaje, że Paolini pomysł na książkę miał całkiem niezły, lecz kompletnie nie umiał wdrożyć go na papier, autorka "Zmierzchu" natomiast skupiła się na opisywaniu uroków Edwarda robiąc z niego niemalże doskonałego, heroicznego bohatera, co w powieściach tego typu, jest najczęstrzym błędem.
Ale, cóż jeśli interesują cię książki z rodzaju fantastycznych romansideł, powinnaś przeczytać "Marzenia Sukuba". Sam nie trawię tego typu czytadełek, jednak muszę podkreślić, że akurat "Marzenia..." przypadły mi do gustu.
Co do innych powieści wymienionych przez Scharlotte, to myślę, że wszystko z nimi OK. |
|
|
|
 |
Glegol
Stały czytelnik

|
Wysłany: 2010-07-31, 17:31
|
|
|
Nie wypowiadaj się jak nie czytałaś
Przez tłumaczenie Dziedzictwo Paoliniego straciło całe mnóstwo nieprzetłumaczalnych na polski słów. Nasze wydawnictwa poszły na łatwiznę i proszę - mamy książkę okrojoną słabą rozmaitością zdań. Ja jednak cenię tego młodego autora znacznie bardziej od chociażby pani Rowling. Cóż, do Johna Flanaganna trochę mu brakuje, ale Jego nikt nie pobije. Polecam napisaną przez Niego serię "Zwiadowcy". W sumie ma być 10 tomów.
A Zmierzchu także nie lubię, może przez wampiry, których nie lubię jako temat główny? Ale nie wypowiadam się, gdyż nie czytałem. |
|
|
|
 |
Scharlotte
Nowicjusz
|
Wysłany: 2010-08-01, 22:34
|
|
|
| Firo, i tu Cię muszę zaskoczyć, bo sama nie jestem jedną z tych rozwrzeszczanych nastolatek, które uwielbiają "boskiego" Edwarda. Szczerze powiedziawszy, to właśnie jego najbardziej nie lubię z całej sagi. "Pamiętniki Wampirów" nie za bardzo mi się podobały, ale nie wiem, jakie upodobania ma autorka postu, a wiem, że wielu ludziom podoba się owa saga. Co do "Dziedzictwa" to mnie osobiście bardzo się podobało i z niecierpliwością czekam na ostatnią część. Cóż, monika15003 nie określiła dokładnie, jakie książki fantastyczne lubi, dlatego napisałam, co znam. Dzisiaj skończyłam "Upadłych" i osobiście mi się ta książka nie bardzo podobała. Zapomniałam jeszcze dodać "Hobbita...". Nie czytałam niestety pozostałych książek Tolkiena, ale "Hobbit..." bardzo mi się podobał. |
|
|
|
 |
Firo
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-08-02, 09:22
|
|
|
| Scharlotte napisał/a: | | Co do "Dziedzictwa" to mnie osobiście bardzo się podobało |
Nie mów, że czytałaś go po polsku...? |
|
|
|
 |
monika15003
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-08-02, 09:57
|
|
|
| Scharlotte napisał/a: | | ...Może określisz bardziej, czy szukasz o wampirach, duchach, aniołach, krasnoludach albo czarodziejach. Będzie łatwiej znaleźć coś odpowiedniego. |
Lubie wiele rodzajów fantastyki : magie, duchy, anioły . Co do książki o wampirach to mniej, np. Pamiętniki wampirów nie przypadły mi do gustu, przeczytałam parę stron i odłożyłam.. ale Zmierzch nie był taki zły. Co prawda .. zadurzo o urokach Edwarda ( bo ja osobiście wole Jacoba ) ale książka jest wporządku. |
|
|
|
 |
Scharlotte
Nowicjusz
|
Wysłany: 2010-08-02, 10:12
|
|
|
| Haha, ja również wolę Jacoba:P. Edward jest "be":P. Co do książek Paoliniego, to czytałam po polsku i mnie się tłumaczenie podobało. Cóż, zależy od gustu. |
|
|
|
 |
Glegol
Stały czytelnik

|
Wysłany: 2010-08-02, 11:39
|
|
|
| Mnie też, ale jeśli komuś nie podoba się jego budowa zdań czy powtarzalność wyrazów to powinien przeczytać po angielsku |
|
|
|
 |
wixhura
Milczek
|
Wysłany: 2010-08-08, 00:15
|
|
|
zmierzch nie byl taki zly? jako fantastyka - dno. jako romans..hm.. w sumie w tej dziedzinie jestem nieco zielona:p powiedzmy sobie szczerze, jesli ktos pyta o fajna ksiazke tego gatunku zmierzch nie powinien sie w ogole pojawiac we watku(chyba ze jako ostrzezenie)! nawet jesli sa niby jakies wampiry czy tam wilkolaki to nic nie znaczy.. mlodziezowka, romans - spoko, ale fantastyka? whhhrrrr..
Osobiscie polecam tworczosc Neila Gaimana:) Najbardziej mi przypadli do gustu 'amerykanscy bogowie' i 'chlopaki anansiego'. Co prawda to tez nie jest taka typowa fantastyka aczkolwiek bardzo przyjemnie sie czyta.
Rowniez polecam ksiazki Brandona Sandersona. |
|
|
|
 |
Suzzy
Mól książkowy

|
Wysłany: 2010-08-08, 10:00
|
|
|
Osobiście polecam cykle George'a R.R. Martina i Robin Hobb. Wspaniale rozbudowne światy, dużo nietypowych motywów, ujmujące postaci - warto sięgnąć i ciężko się oderwać.
Z urban fantasy dobre są książki Patricii Briggs i Ilony Andrews.
Z motywem wampirycznym i romansowym, ale nie tylko, bo równie dużo akcji i humoru - cykl o Sookie Stackhouse Charlaine Harris.
Typowo humorystycznie - Terry Pratchett. |
|
|
|
 |
apollo13
Czytelnik

|
Wysłany: 2010-08-11, 12:13 Re: Fajne ksiażki fantastyczne ?
|
|
|
| monika15003 napisał/a: | Uwielbiam czytać książki fantastyczne, co polecicie ? |
Przejrzeć wątki o tej tematyce i nie zaśmiecać forum kolejnym |
|
|
|
 |
|
|
Suknie Slubne
|
|
|