Kazimierz Przerwa-Tetmajer
    Kazimierz Przerwa-Tetmajer                 FAQ      Szukaj      Użytkownicy   
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Autor Wiadomość
lilykai 
Czytelnik

Wysłany: 2007-06-24, 21:35   Kazimierz Przerwa-Tetmajer

Uwielbiam tego poetę, uważam że jest genialny
W opisywaniu nastroju melancholii, smutku - większość pewnie kojarzy go z erotykami lub z Tatrami, a może i niesłusznie? Nikt w moim odczuciu nie pisze piękniejszych, prostszych bardziej trafnych wierszy od niego (nie umniejszając wielkości innych wybitnych poetów!)
Co myślicie o nim i jego twórczości ?

Reklama

K-H 
Czytelnik

Wysłany: 2007-07-12, 23:06   

Mi się Tetmajer swego czasu bardzo podobał, obecnie raczej szukam nowszych klimatów. Ale twórczość interesująca.

Villemo 
Bywalec bibliotek

Wysłany: 2007-07-29, 19:26   

Kazimierz-Przerwa Tetmajer to mój naprawdę najukochańszy poeta. Jego wiersze bardzo mi pasują mimo iż były tworzone w chwilach upojenia alkoholowego (ach Ci dekadenci umieli się bawić ;) ) jest w nich dużo życiowej prawdy...

Astarte1804 
Bywalec bibliotek

Wysłany: 2007-07-29, 19:49   

Dekadentyzm sam w sobie jest bardzo interesujący, a Tetmajera wręcz uwielbiam - nawet w jego "smęceniu" jest trochę optymizmu, mój ulubiony utwór to, jeśli dobrze pamiętam tytuł, "Ty nie giń na marne"...

lilykai 
Czytelnik

Wysłany: 2007-08-20, 21:01   

Nie przypominam sobie tego wiersza , mogłabyś go przytoczyć ?

karolcm 
Czytelnik

Wysłany: 2007-09-08, 12:02   

To może od siebie dodam, że Tetmajer w Zakopanem wywoływał mieszane uczucia, od okresu kiedy przez miejscowych gazdów noszony był rękach do okresu kiedy to odwracano od niego wzrok i wytaczano mu procesy, o co poszło? Jak wiemy Tetmajer napisał "Na Skalnym Podhalu" co jest lekturą obowiązkową, zawarł tam sporo gwary góralskiej, mówi się otwarcie, że to on najlepiej tę gwarę przeniósł na grunt literatury, wcześniej były próby, później też, bo był i Witkiewicz i Sienkiewicz coś dłubał i Żeromski skrobał też, tak czy inaczej zbiór o którym byłą mowa spina mnóstwo opowieści, po ich opublikowaniu wielu górali upominało się, że Tetmajer tylko je spisał, że nie są jego, a po prostu spuścizną kultury, z czym gwałtownie nie zgodził się Kazik, miał rację, bo teksty były wytworem wyobraźni, co z tego, że tak im blisko było do kultury góralskiej i do legend, były tylko wytworem wyobraźni. Badacze którzy starali się dowieść autorstwa ludowego, zjeździli wioski podhalańskie, rozmawiali ze starymi góralkami, a te mówiły, że znają pieśni spisane przez Tetmajera jeszcze wcześniej niż to Kazik je spisał, prawda jest taka, że zaraz po opublikowaniu wiele tych tekstów zostało przyswojonych przez górali, śpiewali i powtarzali nieświadomi autorstwa, stąd to nieporozumienie:).

lilykai 
Czytelnik

Wysłany: 2007-09-08, 18:39   

Nawet gdyby tak było, powinni być wdzięczni że spisał te góralskie opowieści i pieśni. A że tak nie było, to tym lepiej:] zresztą ja osobiście wole Jego twórczość nie-góralską

karolcm 
Czytelnik

Wysłany: 2007-09-10, 08:30   

lilykai napisał/a:
zresztą ja osobiście wole Jego twórczość nie-góralską

mam to samo odczucie, tym bardziej, że tak skończył swoje życie, można to porównać do Norwida, uważany za szaleńca, w miejscu zapomnianym dla tzw. wariatów, a gdy się czyta to zupełnie inne skojarzenia, to wrażliwość i precyzja w nazywaniu uczuć, szczerze mu zazdroszczę, że tak nie potrafię.

Rilla 
Oczarowany poezją i prozą

Wysłany: 2007-09-16, 23:30   

Nie wszystkie jego wiersze wpadają w mój gust, ale przyznam, że niektóre z nich bardzo lubię. Myślę, że gdy bardziej zapoznam się z jego twórczością znajdzie się tomik jego wierszy na mojej półce- jeśli go zdobędę, a z tym nie będzie tak łatwo.

faust 
Stały czytelnik

Wysłany: 2007-09-17, 14:10   

Tetmajer byl geniuszem - potrafil z prostych slow i wrazen tworzyc cudowne konstrukcje. Pozatym jego poezja ( erotyki ) ma rowniez praktyczne zastosowania.
No bo jakby to bylo droga czytelniczko gdyby ukochany tuz przed zasnieciem
glebokim, zmodulowanym glosem wyszeptal Ci do uszka :
( Oczywiscie dloniom moglby pomagac Ci "wczuc" sie odpowiednio w rytm wiersza )

Lubię, kiedy kobieta omdlewa w objęciu,
kiedy w lubieżnym zwisa przez ramię przegięciu,
gdy jej oczy zachodzą mgłą, twarz cała blednie
i wargi się wilgotne rozchylą bezwiednie.

Lubię, kiedy ją rozkosz i żądza oniemi,
gdy wpija się w ramiona palcami drżącemi,
gdy krótkim, urywanym oddycha oddechem
i oddaje się cała z mdlejącym uśmiechem.

I lubię ten wstyd, co się kobiecie wzbrania
przyznać, że czuje rozkosz, że moc pożądania
zwalcza ją, a sycenie żądzy oszalenia,
gdy szuka ust, a lęka się słów i spojrzenia.

Lubię to - i tę chwilę lubię, gdy koło mnie
wyczerpana, zmęczona leży nieprzytomnie,
a myśl moja już od niej wybiega skrzydlata
w nieskończone przestrzenie nieziemskiego świata.

Potrafilabys zasnac ?

Dla Panow - do przetrenowania ;) . To jeden z bardziej "wysyblimowanych" sposobow przekazania kobiecie - "Chce Cie". Z jednej strony to jest poezja a z 2 w odpowiednim kontekscie nie pozostawia watpliwosci o co chodzi.

Ten wiersz jest fenomenalny - i jakze ironiczny. Kobietom bardzo sie podoba no bo wiersze i jak ladnie mowi i jakie to romantyczne itp ...

A tak naprawde:

Lubie kiedy kobieta . Nie Ania nie Kasia nie Ola - tylko jakakolwiek byle dobrze pasowala do nastroju wieczoru. A kobietom TAK to sie podoba - prawde ze boska ironia? - godna wielkiego Mistrza.

karolcm 
Czytelnik

Wysłany: 2007-09-17, 15:08   

Choć też lubię ten wiersz to myślę, że ktokolwiek by próbował wyszeptać akurat ten wiersz do ucha ukochanej to przegra z Żebrowskim, który to nagrał, tacy amanci zabierają sny naszym dziewczynom, pech to pech...

Rilla 

Wysłany: 2007-09-18, 16:08   

Nie, nie potrafiłabym zasnąć. Tetmajer ma w sobie to "Coś", co emanuje z jego wierszy. Im więcej czytam jego utworów, tym bardziej jestem się oczarowana jego twórczością.

lilykai 
Czytelnik

Wysłany: 2007-09-18, 16:34   

Rilla, nie będzie łatwo bo po prostu ich nie ma w księgarniach, najwyżej w bibliotece, kiedyś pożyczyłam gruby tomik wierszy Jego, i było mi mało, miał z 500 stron. Faust, co do erotyków, tez ładne ale dla mnie nie aż tak znaczące jak bardziej melancholijne wiersze....Nie lubię wierszy o miłości jeśli nie jest to nieszczęśliwa miłość

Rilla 

Wysłany: 2007-12-08, 11:37   

Udało mi się zdobyć tomik jego wierszy!! W jeden dzień przeczytałam wszystkie wiersze (wiem, że to nie poprawne, ale nie mogłam się powstrzymać) i jestem zachwycona. Zakochałam się w Tetmajerze po uszy. Szkoda tylko, że tak mało wierszy jest w -> 'tym' wydaniu- tylko 154 strony :( Niestety inne nie są dostępne. Może poszukam w antykwariacie...

lambert 
Nowicjusz

Wysłany: 2007-12-14, 21:38   

Czy czytając Tetmajera nie odnosicie wrażenia, że to poeta okrutnie powtarzalny? Czytając jego wiersze odnaleźć można szablon pisarski. Prowadzi to do tego, że staje się on przewidywalny i nudny.

Odpowiedz do tematu