Christopher Moore
Christopher Moore
    Christopher Moore                 FAQ      Szukaj      Użytkownicy   
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: toudi
2009-10-04, 19:32
Christopher Moore
Autor Wiadomość
wredna 
..:Out Of Order:..

Wysłany: 2006-11-13, 14:35   Christopher Moore

Christopher Moore, najwybitniejszy współczesny satyryk amerykański, stawiany w jednym szeregu z Kurtem Vonnegutem, Douglasem Adamsem i Jonathanem Swiftem.
Jego książki okupują najważniejsze listy bestsellerów, a sam autor otoczony w Stanach Zjednoczonych podobnym kultem, jak Monty Python w Wielkiej Brytanii. Proza Moore’a to nie tylko rozrywka na najwyższym poziomie, ale także zabawne (i niezwykle celne) obserwacje i komentarze społeczne, obyczajowe, religijne oraz polityczne.

Do Bożego Narodzenia został dzień (dobra, powiedzmy, że prawie tydzień) i w całym maleńkim miasteczku Pine Cove w Kalifornii mieszkańcy pochłonięci są kupowaniem, zawijaniem, pakowaniem i, ogólnie rzecz biorąc, wczuwaniem się w świąteczny nastrój.

Ale nie wszyscy odczuwają tę radość. Mały Joshua Barker rozpaczliwie potrzebuje świątecznego cudu. Nie, nie leży na łożu śmierci; nie, nie zaginął mu pies. Ale Josh jest przekonany, że widział, jak Mikołaj obrywa łopatą po łbie i teraz nasz siedmiolatek modli się tylko o jedno: proszę, Mikołaju, powstań z martwych.

Ale moment! Gdzieś w powietrzu czai się anioł. (W powietrzu, łapiecie?) To nie kto inny, jak archanioł Razjel, który zstąpił na Ziemię w poszukiwaniu dziecka, którego życzenie należy spełnić. Niestety, nasz anioł nie należy do tych, który aureola świeci najjaśniej. W mgnieniu oka zawali swoją świętą misję i ześle na mieszkańców Pine Cove bożonarodzeniowy chaos, którego kulminacją stanie się najśmieszniejsze i najstraszniejsze świąteczne przyjęcie, jakie miasteczko widziało.

źródło:solaris.net.pl

Znalazłam tę książkę przypadkowo buszując w necie i zaciekawił mnie jej opis. Czy ktoś z Was już ją może czytał i może polecieć, ewentualnie odradzić jej czytanie?

Reklama

Tanit 
Czarnoskrzydła

Wysłany: 2006-11-13, 20:01   

:shock:
em... ciekawe...
Zwłaszcza, że zawsze uważałam Razjela za wcieloną mądrość xD
czy ta książka już się pojawiła na rynku?

Au revoir!

barwinka 
Czarny anioł

Wysłany: 2006-11-13, 23:32   

Tanit napisał/a:
czy ta książka już się pojawiła na rynku?

Tak wydali ją chyba 3listopada (w Empiku chodził wtedy anioł i rozdawał ulotki apropo tej książki :) )

wredna 

Wysłany: 2006-11-14, 13:35   

Tak, Barwinka ma rację książka ukazała się 3 listopada, tyle, że "Najgłupszy anioł" Moore'a uznano za:

NAJZABAWNIEJSZĄ AMERYKAŃSKĄ POWIEŚĆ 2005 ROKU
BESTSELLER NEW YORK TIMESA I PUBLISHER’S WEEKLY
SPRZEDANE PRAWA FILMOWE
PONAD 500 000 SPRZEDANYCH EGZEMPLARZY

dlatego myślałam, że może już to ktoś wcześniej w oryginale przeczytał.

Tanit 
Czarnoskrzydła

Wysłany: 2006-11-15, 16:13   

barwinka napisał/a:
w Empiku chodził wtedy anioł i rozdawał ulotki apropo tej książki )

Że mnie tam nie było *^^*

Że ja o niej wcześniej nie słyszałam to dziwne...
Dorzucam tę pozycję to 'Listu do Mikołaja"
:wink:

Au revoir!

Gianna 

Wysłany: 2006-11-15, 16:17   

wredna napisał/a:
NAJZABAWNIEJSZĄ AMERYKAŃSKĄ POWIEŚĆ 2005 ROKU
BESTSELLER NEW YORK TIMESA I PUBLISHER’S WEEKLY
SPRZEDANE PRAWA FILMOWE
PONAD 500 000 SPRZEDANYCH EGZEMPLARZY

Hm, bardzo rozreklamowana. Wygląda na połączenie Gaimana i Pratchetta trochę. W sumie to brzmi nieźle, ale równie dobrze może nic z tego nie być. Poczekamy, poczytamy, zobaczymy. ;)

wredna 

Wysłany: 2006-11-16, 19:55   

W topiku Fragmenty na zachętę wrzuciłam fragment książki.

>>LINK DLA ZAINTERESOWANYCH<<

Pikku Ish 
Zaglądacz

Wysłany: 2006-12-05, 09:28   

Zaczęłam ją czytać. I jest... dziwna? O.o gdyby nie to, że obowiązuje cenzura, nazwałabym ją inaczej, ale powstrzymam się :D ze Świętami ma tyle wspólnego (jak na razie), że akcja ma miejsce w okresie przedświątecznym. I to tyle. No i jest kobieta przebrana za Świętego Mikołaja zbierająca datki na najuboższych. Dziwna, naprawdę dziwna i intrygująca książka O.o

sQra 
cinnamon girl

Wysłany: 2007-03-25, 13:14   Christopher Moore - "Brudna robota"

Charlie Asher to zwyczajny facet. Trochę pechowy, nieco neurotyczny, odrobinę hipochondryczny. Jest typowym samcem beta: osobnikiem, który w życiu kieruje się ostrożnością i niezmiennością – wiecie, takim, który zawsze znajdzie się w odpowiednim miejscu, by pozbierać resztki, gdy większy/wyższy/silniejszy samiec alfa porzuci panienkę.
Ale Charlie miał szczęście. Jest właścicielem budynku w centrum San Francisco i prowadzi komis z pomocą kilku wiernych, nawet jeśli lekko stukniętych pracowników. Ma inteligentną i piękną żonę, która naprawdę kocha go za jego normalność. Ma na imię Rachela i wkrótce urodzi ich pierwsze dziecko.
Tak, Charliemu żyje się całkiem dobrze jak na samca beta. Do czasu narodzin córki, Sophie. Gdy bowiem Charlie, wyczerpany porodem, chce wracać do domu, widzi przy łóżku Rachel dziwnego mężczyznę w pistacjowym stroju golfowym. Mężczyznę, który twierdzi, że Charlie nie powinien go widzieć. Ale Charlie go widzi i od tego momentu robi się naprawdę dziwnie...
Ludzie wokół niego padają jak muchy, na jego domu przysiadają wielkie kruki, a w dodatku wszędzie, dokąd pójdzie, słyszy szepty jakiejś mrocznej istoty. W jego notatniku na szafce nocnej pojawiają się dziwne nazwiska i – zanim Charlie się obejrzy – ich właściciele też już nie żyją. Tak, wygląda na to, że Charlie dostał nową posadę, nieprzyjemną, ale jakże potrzebną. Śmierć. Hej, w końcu ktoś to musi robić.

W sprzedaży od 23 marca w salonach EMPiK, od 30 marca w księgarniach w całej Polsce.

http://www.mag.com.pl/

minstrelka 
Wielki miłośnik literatury

Wysłany: 2007-06-02, 23:53   

czytałam i nie jestem zachwycona. nie wiem, co ludzie widzą w niej śmiesznego. wg mnie książka nie jest śmieszna. żarty, które serwuje autor są po prostu głupie.

B.P. 
Życie jest piękne...

Wysłany: 2007-06-03, 10:07   

minstrelka napisał/a:
czytałam i nie jestem zachwycona. nie wiem, co ludzie widzą w niej śmiesznego. wg mnie książka nie jest śmieszna. żarty, które serwuje autor są po prostu głupie.

Podpisuję się pod tym dwoma rękami.

:sunny: Pozdrawiam.

Tanit 
Czarnoskrzydła

Wysłany: 2007-06-06, 22:31   

Ja jak zamówiłam na Gwiazdkę tak dostałam i przeczytałam zaraz po nowym roku :P książkę czyta się błyskawicznie i naprawdę były momenty gdzie naprawdę świetnie się bawiłam... (a sam Razjel jest parodią...xD Ale to już skojażenia do czegoś innego)

Zakupiłam z bratem nową książkę pana Moore "Brudną robotę"
Jak na razie przeczytałam jeden rozdział (na naszym kochanym forum :wink: ) i zapowiada się chyba lepiej niż "Anioł"

Au revoir!

arbuzbloom 
Nowicjusz

Wysłany: 2007-08-23, 12:42   

Kilka dni po Polskiej premierze nabyłam tą książkę i nie potrafię jednoznacznie stwierdzić, czy mi się podobała czy nie. Na pewno jej niezłomną zaletą jest lekkość w jaki została napisana. Fabuła jest banalna lecz niektóre postacie (choćby trupy idące do Ikei) doprowadzały mnie do śmiechu, zaś inne trochę nudziły. Książkę tą powinno się czytać w okresie Bożonarodzeniowym, wtedy czuje się klimat jaki stworzył w niej autor. Śnieg, aniołki, przygotowania do Świąt... któż tego nie lubi?
Miłośnicy ambitniejszej literatury będą się krzywić czytając tą powieść. Choć przyznam, że może się okazać to miłą odmianą, bowiem tej pozycji nie wolno brać zbyt poważnie, wtedy grozi to rozczarowaniem. Nie jest to książka, do której będzie się wracać często (choćby dlatego, że istnieją setki lepszych), ale w końcu kiedyś to się zrobi wiedząc, że stoi zbyt długo na półce zachęcając czerwoną okładką, jak i niesfornym aniołkiem widniejącym na niej.
Czytając całą masę różnych recenzji tej książki (a zrobiłam to już po kupnie i przeczytaniu) nie potrafiłam zrozumieć dlaczego niektórzy się nią tak zachwycają, a inni wręcz przeciwnie. Chyba prostą odpowiedzią jest: ilu ludzi tyle opinii.

Pozdrawiam.

viola135 
Zaglądacz

Wysłany: 2007-08-24, 15:07   

Czytałam i przyznam się szczerze, że myślałam, że książka będzie lepsza. Niektóre żarty były jak dla mnie śmieszne, inne - po prostu żal... Ot, taka banalna opowiastka, którą szybko się czyta, coś dobrego dla zabicia czasu. Przynajmniej jak dla mnie.

arbuzbloom 
Nowicjusz

Wysłany: 2007-08-24, 15:21   

viola135 napisał/a:
Czytałam i przyznam się szczerze, że myślałam, że książka będzie lepsza.

Tu ci przyznam racje, bo okładka i opis książki na niej, jak i w środku naprawdę mają duży wpływ przy kupnie tej książki. Mało kto zapoznaje się z opiniami innych czytelników, potem żałują wydanych pieniędzy. Trzeba przyznać, że jak na taką lekką historyjkę 30 złotych (dobrze pamiętam?) to trochę jest.

Odpowiedz do tematu